Cazul şocant în urma căruia CEDO i-a acordat daune de 10.000 euro unui copil din România
Bătaia nu este ruptă din rai la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care condamnă, încă o dată, România, pentru că nu ia măsuri în cazul violenţei în familie.
De această dată, CEDO a dat câştig de cauză unui copil pe care statul român nu a fost capabil să îl apere de bătăile pe care i le aplica tatăl sau.
Opt ani au durat abuzurile pe care autorităţile ar fi trebuit să le oprească din primul moment, dar nu s-au grăbit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Povestea băieţelului începe în 2004, când tatăl a devenit violent cu el: îl bătea frecvent, în stropea cu apă când dormea şi îl încuia în debara. Mama a cerut sprijinul Protecţiei Copilului.
Nicoleta Popescu, avocat: „A sunat la acel hot line, dar nu s-a întâmplat nimic. Cea mai gravă a fost atitudinea instituţiilor statului faţă de o mama care s-a aflat într-o astfel de situaţie vulnerabilă şi faptul că nu a fost ajutată."
Privind în urmă, autorităţile de Protecţie a Copilului consideră că şi-au făcut datoria.
Mihaela Ungureanu, Director General la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4: „A fost efectuată, la acel moment, o evaluare socială şi, de asemenea, i s-a spus că poate fi inclusă, alături de copil în programul de consiliere."
Mama copilului spune, însă, că nu a fost ajutată. Drama ei a căpătat proporţii atunci când a mers la poliţie să ceară ajutor.
În 2004, pe când Protecţia Socială monitoriza cazul, violenţele asupra băiatului au continuat. Aşa că mama copilului a fost nevoită să vină de mai multe ori aici la Secţia 15 şi să depună plângeri. Abia la a cincea încercare, poliţiştii au înaintat cazul procurorilor.
Că a fost nevoie că mama să depună repetat plângeri că poliţistul să-şi facă datoria, constată şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Decizie CEDO: „Autorităţile nu au luat nicio măsură în privinţa primelor patru plângeri penale depuse de mama solicitantului."
Aceeaşi instanţă mai critică faptul că a durat trei ani şi jumătate ca procurorul să întocmească dosarul şi că procesul a durat opt ani.
Tatăl agresor a fost mai întâi achitat, iar tribunalul şi-a motivat decizia: „Comportamentul nepotrivit ocazional al tatălui nu a fost suficient de sever ca să constituie o infracţiune".
Ultima instanţă l-a condamnat, totuşi, la un an de închisoare cu suspendare.
CEDO a argumetnat că România, că stat membru al Uniunii europene nu ar trebui să tolereze astfel de agresiuni asupra minorilor şi a condamnat ţara noastră să-i plătească 10 mii de euro despăgubiri copilului.