Violența în familie, pedepsită cu închisoarea chiar dacă soții se împacă
Până să adopte conceptul de familie tradiţională, câţiva parlamentari vor să rupă tradiţia violenţei în familie.
Iar asta se traduce printr-o modificare adusă Codului Penal care prevede că agresorul să fie pedepsit cu până la doi ani şi jumătate de închisoare, indiferent dacă se împacă între timp cu victima să. În momentul de faţă, legislaţia românească îi iartă pe bătăuşii care reuşesc să obţină iertarea nevestei. Din păcate, doar în ultimii ani au fost sute de crime în familie, fără că autorităţile să poată să intervină.
Tradiţională sau nu, familia românească are o problema gravă: violenţa domestică. Drame întâlnim la tot pasul, iar România ocupă un loc fruntaş la acest capitol, în Uniunea Europeană. Potrivit statisticilor la fiecare jumătate de minut, se produce o agresiune fizică asupra unei femei, de la noi. Iar 3 din 10 au fost agresate fizic sau psihic, de la vârste fragede. În realitate, numărul lor este mult mai mare, pentru că legea penală nu îi pedepseşte şi pe agresorii care se obţin iertarea victimelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mara Mareş, deputat PNL: "Nu există nicio justificare pentru violenţă în familie şi îmi doresc că statul român să aibă toleranţă zero pentru orice acţiune de violenţă"
În acest context 60 de senatori şi deputaţi de la toate partidele - printre care îi regăsim pe Călin Popescu Tăriceanu, Roberta Anastase, sau Raluca Turcan - vor să modifice legea.
Mara Mareş, deputat PNL: "În cazul unei acţiuni de violenţă domestică, atunci când victima îşi retrage plângerea, să continue totuşi cercetarea penală. În actuală formă a Codului Penal, atunci când victima îşi retrage plângerea, atunci cel care este bănuit de violenţă domestică scapă de cercetare. Astfel, statul este practic obligat să închidă ochii în faţă fenomenului de violenţă domestică."
Potrivit iniţiatorilor, cele mai multe tragedii se petrec după împăcare cu agresorul. Ca să fie evitate situațiile la limită bătăuşii riscă direct închisoare.
Pe de altă parte, autorităţile încurajează victimele agresiunii să meargă la poliţie şi să nu se ghideze după zicalele "bătaia e ruptă din Rai", sau "dacă nu e gelos şi nu te bate măcar o dată, nu te iubeşte cu adevărat". Modificarea Codului Penal va fi supusă la vot în septembrie.