Firea, după ce ministrul Cîțu a anunțat controale la PMB: ”Primim cu pâine şi sare”

Ultima actualizare: 28-01-2020 19:53

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, anunță că va face un control financiar la Primăria București și la companiile din subordine. "Nu s-a mai făcut un control de 10 ani", acuză el.

Controlul anunțat de ministrul Finanțelor la Primăria București vizează modul în care au fost folosiți banii pentru încălzire în Capitală.

Asta pentru că, spune Florin Citu, anul trecut municipalitatea s-a împrumutat pe 20 de ani cu jumătate de miliard de lei, deși avea bani din subvenții.

Verificările dispuse vizează toate cele 22 companii municipale ale Primăriei Capitalei, pentru care lucrează 4.500 de oameni.

”De 10 ani de când este condusă de PSD nu s-a mai făcut niciun control la Primăria București.” - a anunțat ministrul Cîțu într-o conferință de presă.

El a explicat că Ministerul Finanțelor Publice trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii administrației publice în ultima perioadă.

Deocamdată nu se știe data exactă când vor fi demarate aceste controale, însă decizia va fi luată în curând.

Trebuie să știm cum au fost folosiți. Trebuie să știm dacă banii ăia s-au dus unde trebuie sau dacă au fost folosiți în interes și folos personal. Altfel, putem să facem programe și sperăm că toate funcționează. Sunt doar câtve programe pe care am văzut, din bani publici, unde statul pune 1 leu și ia înapoi economia, 1 leu și 10 bani sau 1 leu și 30 de bani.

Majoritatea programelor pe care le-am văzut, bagi 1 leu și iei înapoi 20 de bani. Ei, acolo trebuie să întrebăm, dacă există. Asta voi face cu toate programele, să vedem cum au fost folosiți banii. Și v-am spus, calendarul este în curs de pregătire, ieri am început acest demers. ” - a spus ministrul Cîțu.

În replică, primarul general Gabriela Firea spune că nu se teme de niciun control și că instituția pe care o conduce e cea mai verificată.

"În ce priveşte execuţia bugetară anul trecut şi anul acesta, ţin să menţionez că nu ne temem de niciun control. Primim cu pâine şi sare orice controlor de la orice instituţie publică (...) Nu avem de ce să ne fie teamă, în Primăria Capitalei se respectă legea, orice control e binevenit (...). E bine şi pentru noi că, având atât de multe controale şi verificări, din care nu reiese nicio neregulă, văd şi cetăţenii că suntem o instituţie sub asediu (...) Îi aşteptăm cu ştergar, pâine şi sare şi să nu facă abuzuri!", a afirmat Firea într-o conferinţă de presă. 

Primăria Capitalei are un buget estimat pentru anul acesta de peste 2 miliarde de euro

 

Primăria Capitalei are un buget estimat pentru anul acesta de peste 2 miliarde de euro, adică în jur de 10 miliarde de lei, mai mare cu 2 miliarde de lei față de cel de anul trecut.

Cea mai mare sumă, 518 milioane de euro, este alocată pentru fluidizarea traficului și reducerea poluării, în timp ce pentru sănătate au fost alocate 100 de milioane de euro. Alte câteva sute de milioane ar urma să fie cheltuite pentru consolidarile unor clădiri cu risc seismic, asistență socială și servicii publice.

Din banii alocați pentru infrastructură, ar urma să fie cumpărate autobuze, tramvaie și troleibuze, și să fie modernizată infrastructura.

Printre proiectele începute care au primit bani se numără Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1, pasajul Doamna Ghica, Pasajul Nicolae Grigorescu, parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon și lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, așteptată de câțiva ani de angajații și locuitorii din zona Pipera.

Marius Coajă, consilier infrastructură: ”Un proiect care ajută zona de nord, este într-un stadiu. Din discuțiile zilnice cu constructorul, va fi finalizat la jumătatea acestui an. ”

Din banii alocați pentru sănătate, cea mai mare suma este dedicată viitorului Spital Metropolian. Este vorba de 6,2 miliarde de euro, pentru studii și începerea lucrărilor, programată pentru luna martie. Pentru refacerea rețelei de termoficare s-au alocat doar 30 de milioane de euro.

La capitolul venituri, cea mai mare suma ar urmă să vină din nouă taxă oxigen: 206 milioane de euro.

Vlad Voiculescu: ”Acum vedem de fapt care era scopul ei. Nu să ne salveze de poluare, nu să rezolve traficul în centru. Așa se explică și de ce nu s-a vorbit niciodată despre alternative reale pentru oameni, cum să ajungă în centru fără mașina persoanlă, ne pune taxa pentru că vrea să ne ia banii pentru că are nevoie pentru bugetele fantasmagorice pe care ni le-a prezentat. Dacă ne uităm în urmă, vedem că în fiecare an a pus în buget bani și în fiecare an execuția bugetară, adică ceea ce s-a întâmplat de fapt este cam la dimensiunea asta. 5-10% din ce a planificat a și realizat.”

Proiectul de buget va fi supus votului consilierilor generali luna viitoare.  

 

 

 

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO