Firea, după ce ministrul Cîțu a anunțat controale la PMB: ”Primim cu pâine şi sare”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, anunță că va face un control financiar la Primăria București și la companiile din subordine. "Nu s-a mai făcut un control de 10 ani", acuză el.

Controlul anunțat de ministrul Finanțelor la Primăria București vizează modul în care au fost folosiți banii pentru încălzire în Capitală.

Asta pentru că, spune Florin Citu, anul trecut municipalitatea s-a împrumutat pe 20 de ani cu jumătate de miliard de lei, deși avea bani din subvenții.

Verificările dispuse vizează toate cele 22 companii municipale ale Primăriei Capitalei, pentru care lucrează 4.500 de oameni.

”De 10 ani de când este condusă de PSD nu s-a mai făcut niciun control la Primăria București.” - a anunțat ministrul Cîțu într-o conferință de presă.

Citește și
Florin Cîţu
Cîțu, nou atac la adresa companiilor lui Firea; „4.500 de persoane lucrează. Salariile ajung la 7.400 NET”
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

El a explicat că Ministerul Finanțelor Publice trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii administrației publice în ultima perioadă.

Deocamdată nu se știe data exactă când vor fi demarate aceste controale, însă decizia va fi luată în curând.

Trebuie să știm cum au fost folosiți. Trebuie să știm dacă banii ăia s-au dus unde trebuie sau dacă au fost folosiți în interes și folos personal. Altfel, putem să facem programe și sperăm că toate funcționează. Sunt doar câtve programe pe care am văzut, din bani publici, unde statul pune 1 leu și ia înapoi economia, 1 leu și 10 bani sau 1 leu și 30 de bani.

Majoritatea programelor pe care le-am văzut, bagi 1 leu și iei înapoi 20 de bani. Ei, acolo trebuie să întrebăm, dacă există. Asta voi face cu toate programele, să vedem cum au fost folosiți banii. Și v-am spus, calendarul este în curs de pregătire, ieri am început acest demers. ” - a spus ministrul Cîțu.

În replică, primarul general Gabriela Firea spune că nu se teme de niciun control și că instituția pe care o conduce e cea mai verificată.

"În ce priveşte execuţia bugetară anul trecut şi anul acesta, ţin să menţionez că nu ne temem de niciun control. Primim cu pâine şi sare orice controlor de la orice instituţie publică (...) Nu avem de ce să ne fie teamă, în Primăria Capitalei se respectă legea, orice control e binevenit (...). E bine şi pentru noi că, având atât de multe controale şi verificări, din care nu reiese nicio neregulă, văd şi cetăţenii că suntem o instituţie sub asediu (...) Îi aşteptăm cu ştergar, pâine şi sare şi să nu facă abuzuri!", a afirmat Firea într-o conferinţă de presă. 

Primăria Capitalei are un buget estimat pentru anul acesta de peste 2 miliarde de euro

 

Primăria Capitalei are un buget estimat pentru anul acesta de peste 2 miliarde de euro, adică în jur de 10 miliarde de lei, mai mare cu 2 miliarde de lei față de cel de anul trecut.

Cea mai mare sumă, 518 milioane de euro, este alocată pentru fluidizarea traficului și reducerea poluării, în timp ce pentru sănătate au fost alocate 100 de milioane de euro. Alte câteva sute de milioane ar urma să fie cheltuite pentru consolidarile unor clădiri cu risc seismic, asistență socială și servicii publice.

Din banii alocați pentru infrastructură, ar urma să fie cumpărate autobuze, tramvaie și troleibuze, și să fie modernizată infrastructura.

Printre proiectele începute care au primit bani se numără Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1, pasajul Doamna Ghica, Pasajul Nicolae Grigorescu, parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon și lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, așteptată de câțiva ani de angajații și locuitorii din zona Pipera.

Marius Coajă, consilier infrastructură: ”Un proiect care ajută zona de nord, este într-un stadiu. Din discuțiile zilnice cu constructorul, va fi finalizat la jumătatea acestui an. ”

Din banii alocați pentru sănătate, cea mai mare suma este dedicată viitorului Spital Metropolian. Este vorba de 6,2 miliarde de euro, pentru studii și începerea lucrărilor, programată pentru luna martie. Pentru refacerea rețelei de termoficare s-au alocat doar 30 de milioane de euro.

La capitolul venituri, cea mai mare suma ar urmă să vină din nouă taxă oxigen: 206 milioane de euro.

Vlad Voiculescu: ”Acum vedem de fapt care era scopul ei. Nu să ne salveze de poluare, nu să rezolve traficul în centru. Așa se explică și de ce nu s-a vorbit niciodată despre alternative reale pentru oameni, cum să ajungă în centru fără mașina persoanlă, ne pune taxa pentru că vrea să ne ia banii pentru că are nevoie pentru bugetele fantasmagorice pe care ni le-a prezentat. Dacă ne uităm în urmă, vedem că în fiecare an a pus în buget bani și în fiecare an execuția bugetară, adică ceea ce s-a întâmplat de fapt este cam la dimensiunea asta. 5-10% din ce a planificat a și realizat.”

Proiectul de buget va fi supus votului consilierilor generali luna viitoare.  

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Rareș Bogdan a făcut anunțul. Ce spune despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei
Rareș Bogdan a făcut anunțul. Ce spune despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan afirmă cu nu va candida la Primăria Capitalei, dar partidul va avea candidat propriu. ”Suntem obligaţi să o contracandidăm pe Gabriela Firea”, a afirmat Rareş Bogdan.

Cîțu, nou atac la adresa companiilor lui Firea; „4.500 de persoane lucrează. Salariile ajung la 7.400 NET”
Cîțu, nou atac la adresa companiilor lui Firea; „4.500 de persoane lucrează. Salariile ajung la 7.400 NET”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, continuă războiul cu Gabriela Firea şi revine cu date despre companiile municipale înfiinţate de aceasta.

Primarul Firea: Guvernul Orban a acordat facilităţi fiscale doar anumitor societăţi private
Primarul Firea: Guvernul Orban a acordat facilităţi fiscale doar anumitor societăţi private

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că Guvernul Orban ar fi acordat facilităţi fiscale "doar anumitor societăţi private, nu întregului mediu de afaceri", fiind discriminaţi pozitiv "doar afacerişti aleşi pe sprânceană"

Gabriela Firea depune plângere pe numele lui Rareș Bogdan: „Să aducă dovezi palpabile”
Gabriela Firea depune plângere pe numele lui Rareș Bogdan: „Să aducă dovezi palpabile”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că depune plângere pe numele lui Rareș Bogdan.

Firea anunță
Firea anunță "un cutremur politic", după atacul lui Cîțu. Câți bani s-au cheltuit pe salarii în PMB

Primarul Gabriela Firea amenință cu "un cutremur politic", în replică la acuzațiile pe care i le-a adus ministrul de Finanțe, Florin Cîţu, legate de modul cum a fost cheltuit bugetul Primăriei Capitalei.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.