Catedrala, santierul si stresul neamului. Cum se traieste printre praf si zgomot in zona unde BOR isi ridica marele vis

14-08-2014 19:31

Cu mult inainte de prima chemare a clopotelor, santierul Catedralei Neamului pune la grea incercare nervii celor care stau in apropiere, dar si vigilenta autoritatilor.

Este concluzia activistilor ECO-CIVICA, un ONG care a monitorizat, timp de cateva luni, evolutia lucrarilor. Acestia spun ca nivelul de poluare fonica este cu mult depasit, dar si ca muncitorii lucreaza la peste 35 de grade. Satui de zgomot si de lumina reflectoarelor instalate noaptea, locatarii au facut numeroase plangeri, la primarii si politie.

Zgomotul de ciocane, scripeti, platforme in miscare si tevi sudate insotesc somnul sau insomniile locatarilor din zona Izvor.

In miez de noapte, santierul Catedralei Neamului e un furnicar luminat de proiectoare care bat nu doar spre schele, ci si spre geamurile celor din jur.

"Majoritatea si-au pus draperii, dar zgomotul nu pot sa il atenueze. S-au facut reclamatii. La Primarie, la Directia de Mediu.
-Si ce raspunsuri ati primit?
-N-am primit inca raspunsuri", spune un locatar.

Potrivit normelor, sefii santierelor din zone locuite trebuie sa se asigure ca zgomotul facut de muncitori NU depaseste 60 de decibeli ziua si 45 de decibeli noaptea.

"80 de decibeli. Noi am masurat si noaptea, a iesit 60 desi maxim este 45. Lucreaza si acum, cand sunt ore de odihna si peste 35 de grade, impotriva normelor de mediu. Amenda este de 100 de mii de lei", spune Dan Trifu, vicepresedintele Evocivica.

Afirmatiile apartin vicepresedintelui Ecocivica si vin sa confirme plingerile Asociatiei de Proprietari. Cei care stau acolo sustin ca au depus 4 plangeri- la Parlament, la Primaria Capitala, la Politia sectorului 5 si, cu ceva timp in urma, la Sfantul Sinod. Au primit, pana acum, o singura rezolutie- politistii locali spun ca perimetrul nu e poluat fonic.

Reprezentantii Patriarhiei Romane nu au dorit sa comenteze situatia.

Nu se lucreaza, spun oamenii, duminica si la sarbatorile mari, desi saptamana trecuta, de Schimbarea la Fata, s-a muncit cu spor. In acest ritm sustinut constructia a ajuns deja inaltimea de 40 de metri, din cei 120 pe care ii va avea la final. Si ramane valabila dorinta Bisericii Ortodoxe de a da la rosu uriasa biserica in anul 2018 anul centenatului Marii Uniri.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26