Cate kilograme au bostanii "ca-n poveste", aparuti in curtile oamenilor dupa ploile din ultima vreme

Dată publicare: 28-09-2014 21:24
Dată actualizare: 01-10-2014 07:03


Ploile, urmate de calduri puternice le-au adus pe langa pagube si bucurii agricultorilor.

Dovlecii de placinta, de pilda, sunt mai mari si mai dulci fata de anul trecut si gospodinele abia asteapta sa scoata retetele din sertar. Unii dovleci cantaresc si 30 de kilograme.

Vor fi iute transformati in cele, mai delicioase gemuri, compoturi si prajituri.

In judetul Alba agricultorii se lauda cu dovleci ca in poveste: bostanii de placinta au ajuns chiar si la 30 de kilograme.

"E mare, 25-30 de kilograme, foarte frumosi, foarte mari s-au facut.", se lauda un agricultor.

Unora nu le-a venit sa creada cand au vazut in gradini "uriasii". Au venit cu cantarele dupa ei.

Si in gradinile din Banat au crescut bostani ca-n poveste. In timp ce unii agricultori cultiva dovlecii din seminte romanesti altii au incercat si soiurile aduse din Statele Unite. Sunt dulci de-ti lasa gura apa, spun ei.

Cei mai cautati in acest an - tot pentru placinte - sunt dovlecii de tip para.

"Sunt foarte dulci si foarte zemosi. Sunt mai buni si pentru ca au mai putine seminte", spune o femeie despre bostanii sai.

Asa ca doamnele au treaba in bucatarie. Mai intai gemul de dovleac.

"Se razuie dovleacul, se pune zahar, se taie o lamaie, se stoarce, se pune la cuptor, se fierbe”, impartaseste o gospodina reteta.

Apoi delicioasa placinta care este preparata chiar si in restaurante. “O dam pe razatoare mare. Asa trebuie sa iasa, fideluta. Se topeste untul, se adauga dovleacul. Sta 10-15 minute pana scade tot siropul. Pentru a arata mai apetisant punem ou deasupra Se da la cuptor timp de 45 de minute la 180 de grade”, explica un bucatar.

Iar cei care mai pot, dupa gem si placinta, pot sa aseze intr-o tava, la cuptor, felii de dovlecei cu scortisoara si stropite cu putin rom. In pietele din tara, kilogramul de dovleac costa intre 1,5 si 4 lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO