Zeci de platouri cu homari, creveti sau icre de manciuria. Sarbatoarea bucatariei frantuzesti, marcata cu fast la Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de platouri au fost asezate ca intr-un tablou viu colorat de un celebru bucatar francez si o echipa de romani, la un pranz de lux in Bucuresti.

Evenimentul exclusivist a avut loc cu ocazia sarbatorii bucatariei frantuzesti, prima bucatarie din lume recunoscuta ca un tot unitar si intrata in patrimoniul UNESCO. 

Venit din Marsilia, special pentru a le gati invitatilor ambasadei Frantei la Bucuresti, chef Dominique Frerard, seful bucatariei unui hotel de lux din Franta, a pregatit peste 20 de feluri de mancare cu specific frantuzesc.

Homari, branzeturi frantuzesti, file de barbon cu avocado, salata de caracatita sau somon belle-vue, sunt doar cateva dintre deliciile acestui brunch de 5 stele. Din 2011, bucataria frantuzeasca face parte din patrimoniul imaterial UNESCO.

“Nu exista un secret al mancarii noastre - este ceva ce s-a transmis din generatie in generatie si face parte din cultura si istoria noastra", ne-a marturisit chef Dominiq, asa cum ii place sa i se spuna in bucatarie.

Citește și
podgorii, Romania
Cat te costa sa iti petreci o zi si o noapte intr-o podgorie din Romania. In Franta sau Spania, viile atrag mii de turisti
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Vii in Franta sa vizitezi monumente si ca sa mananci. Mai ales sa mananci. Nu poti sa ai o masa buna, fara un vin bun, iar in Franta avem sansa de a le avea pe ambele", a spus chef Dominique Frerad.

Daca in Romania numarul bucatarilor s-a inmultit in ultimii ani, in Franta situatia e altfel. Pentru ca programul este epuizant, din ce in ce mai putini tineri aleg o meserie in arta culinara. Doar cei cu adevarat pasionati rezista in domeniu.

"Nu trebuie sa mai spuna ca este o meserie dificila. nu e dificila. esti ca un pictor care face un tablou, trebuie sa iubesti, trebuie sa incerci, asta merge, asta nu merge si ceea ce facem azi trebuie sa fie mai putin bun decat ceea ce o sa facem maine", a mai povestit acesta.

Unde mai pui ca daca ajungi un chef apreciat, beneficiile financiare vor fi pe masura.

"Salariul unui bucatar poate fi fara limita", recunoaste chef Domonique Frerad.

Dupa ce toate detaliile au pus puse la punct, invitatii au fost poftiti la masa. Cel mai greu a fost sa aleaga dintre atatea bunatati.

"Imi place faptul ca toata bucataria este focalizata pe produse care sunt puse in valoare si sunt folosite produse de foarte buna calitate", a marturisit un invitat.

Deocamdata, Franta este singurul stat din lume care a obtinut introducerea propriei bucatarii in patrimoniul mondial. “Fete de la gastronomie” a avut loc weekendul acesta in Bucuresti, dar mai multe restaurante si magazine cu produse frantuzesti vor sarbatori mancarea frantuzeasca si saptamana viitoare, cu mari reduceri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Chef Patrizia s-a alaturat unei campanii pentru depistarea precoce a cancerului mamar. Mesajul pentru femeile din Romania
Chef Patrizia s-a alaturat unei campanii pentru depistarea precoce a cancerului mamar. Mesajul pentru femeile din Romania

O simpla investigatie va poate salva viata. Este mesajul Patriziei Paglieri pentru femeile din Romania. Juratul Masterchef s-a alaturat miercuri campaniei "Renasterea", pentru depistarea precoce a cancerului de san.

Cat te costa sa iti petreci o zi si o noapte intr-o podgorie din Romania. In Franta sau Spania, viile atrag mii de turisti
Cat te costa sa iti petreci o zi si o noapte intr-o podgorie din Romania. In Franta sau Spania, viile atrag mii de turisti

Este vremea culesului, asa ca o plimbare printre viile ruginii poate fi minunata la sfarsit de saptamana.

iLikeIT. Gadgeturi pentru inregistrari video. Iuteala de mana a lui Chef FOA, surprinsa prin filmari la viteze reduse
iLikeIT. Gadgeturi pentru inregistrari video. Iuteala de mana a lui Chef FOA, surprinsa prin filmari la viteze reduse

Cum surprindem o scena foarte rapida cum este iuteala de mana a unui bucatar priceput? Cu o filmare la viteza redusa.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.