Zeci de platouri cu homari, creveti sau icre de manciuria. Sarbatoarea bucatariei frantuzesti, marcata cu fast la Bucuresti
Zeci de platouri au fost asezate ca intr-un tablou viu colorat de un celebru bucatar francez si o echipa de romani, la un pranz de lux in Bucuresti.
Evenimentul exclusivist a avut loc cu ocazia sarbatorii bucatariei frantuzesti, prima bucatarie din lume recunoscuta ca un tot unitar si intrata in patrimoniul UNESCO.
Venit din Marsilia, special pentru a le gati invitatilor ambasadei Frantei la Bucuresti, chef Dominique Frerard, seful bucatariei unui hotel de lux din Franta, a pregatit peste 20 de feluri de mancare cu specific frantuzesc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Homari, branzeturi frantuzesti, file de barbon cu avocado, salata de caracatita sau somon belle-vue, sunt doar cateva dintre deliciile acestui brunch de 5 stele. Din 2011, bucataria frantuzeasca face parte din patrimoniul imaterial UNESCO.
“Nu exista un secret al mancarii noastre - este ceva ce s-a transmis din generatie in generatie si face parte din cultura si istoria noastra", ne-a marturisit chef Dominiq, asa cum ii place sa i se spuna in bucatarie.
"Vii in Franta sa vizitezi monumente si ca sa mananci. Mai ales sa mananci. Nu poti sa ai o masa buna, fara un vin bun, iar in Franta avem sansa de a le avea pe ambele", a spus chef Dominique Frerad.
Daca in Romania numarul bucatarilor s-a inmultit in ultimii ani, in Franta situatia e altfel. Pentru ca programul este epuizant, din ce in ce mai putini tineri aleg o meserie in arta culinara. Doar cei cu adevarat pasionati rezista in domeniu.
"Nu trebuie sa mai spuna ca este o meserie dificila. nu e dificila. esti ca un pictor care face un tablou, trebuie sa iubesti, trebuie sa incerci, asta merge, asta nu merge si ceea ce facem azi trebuie sa fie mai putin bun decat ceea ce o sa facem maine", a mai povestit acesta.
Unde mai pui ca daca ajungi un chef apreciat, beneficiile financiare vor fi pe masura.
"Salariul unui bucatar poate fi fara limita", recunoaste chef Domonique Frerad.
Dupa ce toate detaliile au pus puse la punct, invitatii au fost poftiti la masa. Cel mai greu a fost sa aleaga dintre atatea bunatati.
"Imi place faptul ca toata bucataria este focalizata pe produse care sunt puse in valoare si sunt folosite produse de foarte buna calitate", a marturisit un invitat.
Deocamdata, Franta este singurul stat din lume care a obtinut introducerea propriei bucatarii in patrimoniul mondial. “Fete de la gastronomie” a avut loc weekendul acesta in Bucuresti, dar mai multe restaurante si magazine cu produse frantuzesti vor sarbatori mancarea frantuzeasca si saptamana viitoare, cu mari reduceri.