Premieră istorică în România. Femeile câștigă pentru prima dată mai mult decât bărbații. La cât a ajuns salariul mediu brut
Pentru prima dată în istorie, în Romania, salariul mediu brut încasat de femei a depășit media salarială a bărbaților cu 200 de lei, potrivit ministrului Muncii.
De altfel, numărul femeilor care ocupă funcții de conducere a crescut și el semnificativ.
Adriana Duna are 54 de ani și este manager la trei restaurante din Alba Iulia și Aiud. Administrează și o unitate de producție conserve și un laborator de dulciuri și prăjituri. A pornit la drum acum 30 de ani cu afaceri în domeniul construcțiilor, a dat faliment, dar s-a reinventat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Adriana Duna, director general: „Dacă îți place ceea ce faci nimic nu este greu, cât timp ai entuziasm și pasiune eu spun că toate lucrurile se așează. Cea mai mare provocare a fost să o iau de trei ori de la zero. E important cum te ridici în momentul în care cazi și dacă reușești din nou să își depășești limitele eu cred că asta este cheia succesului”.
Cât este salariul mediu pentru femei
Ca Adriana sunt tot mai multe femei. De altfel, salariul mediu pentru femei a atins suma de 6.026 de lei și a depășit pentru prima dată media salarială a bărbaților, care a fost 5.804 de lei. Angajatorii spun că femeile sunt mai organizate decât barbații și mai empatice.
Salariat: „Cred că e puțin cu 200 de lei. Sunt multifuncționale, sunt mai inspirate, au ceva în plus față de capacitățile masculine”.
Salariat: „Fiecare primește ceea ce merită. De ce nu? Femeile pot să primească un salariu mai mare decât bărbații”.
Salariat: „Depinde și de cunostințele pe care le are fiecare. Nu pot să fiu contra unei femei care are un salariu mai mare decât mine, dacă îl merită”.
În același timp și numărul femeilor care au funcții de conducere a crescut semnificativ, conform datelor furnizate de Inspecția Muncii.
În 2014 erau aproximativ 180.000 de femei în astfel de poziții, în 2019 numărul a depășit 200.000, iar anul acesta sunt aproape 250.000. Față de 2019 a crescut și numărul de contracte individuale de muncă pentru femei.
Ana Călugăru, mangerul unei platforme de recrutare: „Un rol foarte important în acest sens îl au companiile multinaționale care au început să vină și să consolideze politici de incluziune destul de puternice, împrumutate de la sediile mamă de afară, acolo unde acest subiect al egalității de gen este unul foarte puternic”.
Anul trecut, Parlamentul European a adoptat un pachet legislativ care le cere companiillor să ia măsuri dacă diferența de salarizare între femei și bărbați trece de 5%.