Studiu: Cât de mult şi cât de des beau românii? La 13 ani, deja se îmbată prima dată
Un chestionar pus la punct de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este folosit într-o campanie naţională care va arăta curând cât de mult şi cât de des beau românii.
Primele date arată, din păcate, că vârsta de la care se îmbată pentru prima dată a scăzut la 13 ani. Aşa că în şcoli, de pildă, va ajunge un ghid care-i va ajuta pe profesori să-i recunoască mai uşor pe elevii consumatori de alcool.
Un elev de clasa a unsprezecea trece în 10 minute prin întrebările menite să afle cât mai multe despre istoria lui cu alcoolul. Dacă a băut vreodată până a uitat de el, dacă a fost violent, dacă a depăşit 6 paharele de tărie ori la fel de multe doze mici de bere la o petrecere.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cum crede consumatorul că stă? "E puţin pe lângă alţii!"
Testul, desfăşurat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în peste 190 de ţări, va arăta cât la sută din populaţie se apropie, cu fiecare sticlă golită, de alcoolism. Care înseamnă, în linii mari, peste două băuturi la bărbaţi şi una la femei, consumate zilnic.
DR. EUGEN HRISCU, medic psihiatru: ''Romanii au peste 250 de locaţii unde pot să facă acest chestionar. Conţin referiri la cantitatea de băutură consumată, la frecvenţă şi la felul cum organismul reacţionează cu alcoolul. De exemplu, dacă au avut nevoie de o băutură dimineaţa să-şi revină".
Mai ales la adolescenţi, consumul de alcool ridică şi altfel de probleme. Creşte probabilitatea unui comportament sexual riscant, în locuri periculoase, cu persoane necunoscute şi neprotejat.
La băieţi apare o confuzie între respingerea şi acceptarea avansurilor. Iar la fete, cele mai multe cazuri de viol prin incapacitare, aşa se numeşte situaţia în care victima a fost incapabilă să se apere, apar atunci când există un consum ridicat de alcool. Mai mult de 4 unităţi alcoolice odată.
Din toamnă, Ministerul Educaţiei va trimite în şcoli un ghid pentru profesori. Dacă elevul priveşte absent, e somnolent, neglijent, are multe absenţe şi se poartă imprevizibil poate fi deja dependent de pahar.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, OMS, studiu, alcool, tineri, adolescent, sanatate,
Dată publicare:
05-06-2019 18:03