Cat de important este pentru un nevazator sa fie ajutat de un caine antrenat special. Exemplul Veronicai si al lui Adrian
In Romania, tara cu peste 100 de mii de nevazatori, un sprijin real ar fi acei caini special antrenati sa ajute oamenii condamnati sa traiasca in intuneric.
Din pacate, noi avem doar opt astfel de exemplare. In lipsa ajutorului din partea statului, Fundatia "Light into Europe" incearca sa stranga fonduri pentru ca un numar cat mai mare de caini sa fie pregatiti sa ii ghideze pe cei cu deficiente de vedere.
Veronica si Adrian primesc zilnic ajutorul lui Max, un labrador care ii insoteste pretutindeni. Este un caine cu aptitudini speciale. In intreaga lume, mai exista doar 5 exemplare capabile sa asiste doi oameni cu probleme de vedere, in acelasi timp.
Veronica: "Se opreste la trecerea de pietoni, se opreste la fiecare bordura, ocoleste obstacolele de la nivelul capului si al picioarelor, cauta loc in tramvai, o banca libera in parc."
Veronica si Adrian lucreaza la un centru de recuperare pentru copii, iar Max ii conduce zilnic.
Veronica: "Ne conduce la munca, mergem la teatru, la filarmonica si Max asteapta rabdator pana dorim sa plecam.
Astfel de cainii sunt indelung pregatiti. Timp de un an, sunt educati de voluntari, iar dupa dau examen. Daca il trec, mai au parte de inca 4 luni de antrenament intens si abia apoi pot fi incredintati unor nevazatori.
In momentul in care ajung la noii stapani, invata anumite trasee pe care le parcurg de obicei acestia, insa sunt capabili sa se descurce si in locuri pe care nu le-au mai vizitat.
Anca Vasile, instructor: "Sunt niste principii de baza. In ceea ce priveste mersul pe trotuar, gasitul usii, localizarea unor anumite obiective."
In Romania, exista momentant opt astfel de caini antrenati sa aiba grija de persoane nevazatoare, iar alti 20, precum Bruce, sunt instruiti in acest sens. Ar fi nevoie, insa, ca macar 1500 de animale de companie sa fie pregatite sa aiba grija de persoanele cu deficiente de vedere.
Antrenamentul costa in Romania 3 mii de euro pe an. Deocamdata, statul roman nu investeste insa niciun leu.
Britanic: "Cainii ghizi au dreptul sa intre in orice restaurant din Europa, este o lege europeana. De asemenea in magazine, iar magazinele sunt locuri publice. "
Romania mai are insa mult de recuperat. In Marea Britanie, de exemplu, exista 5 mii de caini ghizi pentru nevazatori.