Orbi pentru cateva minute. Reactiile emotionante ale romanilor care au intrat pentru cateva clipe in universul nevazatorilor

Dată publicare: 15-10-2014 22:37
Dată actualizare: 18-10-2014 07:18


Voluntarii unei organizatii caritabile au vrut sa le arate oamenilor cum este universul nevazatorilor.

Intr-o camera amenajata intr-un container fara lumina, trecatorii legati la ochi au fost poftiti sa descopere singuri partea intunecata a lumii in care sunt nevoiti sa se descurce semenii nostri.

"O sa va legam la ochi, inauntru o sa fie intuneric. Facem asta ca oamenii sa simta cum e sa fii nevazator pentru cateva clipe", i-a explicat organizatorul unui vizitator.

Un pensionar a acceptat provocarea si a vrut sa descopere pe pielea lui pentru cateva clipe ce inseamna o viata in intuneric.

Prima senzatie e de neputinta, de nesiguranta, de dezorientare, de pierdere de echilibru si de frica. Nu stii ce ai in jurul tau si parca totul s-a oprit in loc.

O doamna s-a emotionat pana la lacrimi dupa numai 2 minute.

"Ma gandesc la cei... Doamne, cred ca cel mai important lucru e vederea", a spus femeia.

Doi soti fara vedere povestesc ca lucruri marunte care ne inconjoara pe noi toti sunt pentru ei obstacole periculoase. De doua luni, cei doi se bucura de compania unui caine special dresat, MAX, dar pe strada intampina dificultati.

"Nu exista semafoare acustice, nu sunt pavaje tactile la mijloacele de transport in comun, nu stim care vine in statie", explica Adrian Benchea.

"Exista riscul sa te lovesti de oameni, chiar cu baston, nu te ajuta, la fel ca si un caine ghid", spune Maria Benchea.

"Militam pentru sensibilizarea populatiei care nu isi da seama ca vazul e un simt important si trebuie sa avem grija de sanatatea ochilor", a explicat Liliana Balas, organizatoare.

In Romania sunt peste 100 de mii de nevazatori. 3.200 dintre ei sunt copii.


VIDEO PROTVPLUS.RO