Cât costă carnea de miel înainte de Paște. Prețurile sunt mai mari față de 2020
Urmează cele câteva zile din an în care mielul este vedetă. Deşi românul nu mănâncă în mod obişnuit aşa ceva, iar consumul este în scădere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, la exportul de ovine.
De Paşte însă, respectăm tradiţia şi punem pe mese friptură şi drob. Târguri de miei nu se organizează în acest an, însă carne se găseşte din belşug în magazine şi pe diverse platforme online, la preţuri mai mari ca în 2020.
Dacă în anii trecuţi, mulţi români preferau să cumpere un miel întreg şi să-l împartă eventual cu alte rude, acum se orientează către cantităţi mai mici. Preferate sunt pulpele - costă în medie 30 de lei kilogramul - dar şi organele folosite pentru drob, în jur de 20 de lei. În magazine găsim şi drob gata făcut, cu 30 de lei kilogramul. Se caută în această perioadă inclusiv cotletele de berbecuţ şi pastrama.
Vânzător: "Mielul se vinde aşa pe bucăţi, un antricot, o pulpiță de faţă cu piept. Întregi nu prea se vând."
Reporter: Voiam să vă întrebăm ce-aţi cumpărat?
Client: O pulpă din faţă şi o bucată de coastă.
Reporter: Cât v-a costa?
Client: 70.
Potrivit unui sondaj realizat de o platformă online, un român din trei cumpăra direct de la producători. Dar mulţi bat şi la uşa fermelor digitale. Faţă de anul trecut, vânzările online au crescut cu 36% aşa că multe turme s-au mutat în mediul virtual. Preţurile sunt însă mai mari. Un kilogram de carne pleacă de la 40 de lei şi poate ajunge la 100 de lei, dacă vrem miel din Noua Zeelandă, care are însă mai puţin gust specific.
Dacă în iarnă, în magazinele online, cererea pentru produsele din capră şi oaie reprezenta doar 10% din totalul comenzilor, în martie aceasta a crescut la 20%, iar estimările arată că în aprilie vânzările vor atinge 70% din total. Că valoarea, comanda medie este de 310 de lei, cu 30% mai mult faţă de o perioadă obişnuită.
Surpriză acestor sărbători de Paşte este carnea de capră şi de ied. În magazinele virtuale, cererea a crescut cu 150% faţă de anul trecut.
Florin Mateiță: "Și modalitatea în care este prezentată ca fiind o carne mai sănătoasă, mai slabă, evident că ştim că capra e mai agitată, ţopăie, urcă prin copaci, mănâncă tot felul de bunătăţi, respectiv plantele aromate pe care oaia le ocoleşte."
În restul anului, românul fuge de carnea de miel. Deşi ţara noastră este unul dintre principalii crescători de ovine din Europa, cu 10 milioane de animale. Cele mai multe pleacă însă la export.
Românul mănâncă în medie, anual, în jur de trei kilograme de carne de oaie sau de capră. De zece ori mai puţină decât carne de porc. Mulţi se sperie de miros. Depinde însă şi de felul în care este gătită. În bucătăria arabă, de exemplu, carnea de miel sau de oaie nu miroase. Deşi provine tot din fermele din România.
Bucătar restaurant: "Secretul la miel, să-l las cu condimentele înainte cu o seară. Uleiul de măsline este esenţial. Scorţişoară, nucșoară, cuișoare. Să nu prăjeşti carnea de miel. El se pregăteşte în cuptor sau la grătar sau fiert."
Trebuie să ştiţi că nici în acest an nu vor fi organizate târguri de miei.