Cât câștigă un asistent maternal în România. Sunt disponibile mii de posturi în țară
Sistemul de asistență maternală din România are nevoie disperată de angajaţi. Lipsesc 3.300, în condiitile în care de anul viitor se vor închide toate orfelinatele.
Deşi salariile nu sunt mici, prea puţini se mai înhamă la o asemenea responsabilitate.
Sunt 16 ani de când Elena Meraru este asistent maternal la Direcţia pentru Protecţia Copilului din Braşov. Anul trecut şi-a convins şi soţul, electrician, să se lase de meserie şi să devină "părinte de profesie". Cei doi au acum în grijă trei copii, cel mai mic are un an, iar cel mai mare 17.
Elena Meraru, asistent maternal: "Ne ţin activi tot timpul, suntem tineri tot timpul, râdem tot timpul şi avem activitate non stop, nu avem timp să ne gândim la altceva".
Protecţia Copilului Braşov are un deficit de 78 de asistenţi maternali astfel că, periodic, organizează sesiuni de recrutare. Slujba vine cu multă responsabilitate, dar şi cu avantaje.
Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov: "Nu ai un program fix. Eşti mama şi sâmbăta şi duminică, şi de Paşti şi de Crăciun. În schimb sunt o sumedenie de avantaje. De ce? Lucrezi acasă, îţi faci propriul program, poţi să-ţi creşti copilul personal, este un loc de muncă sigur şi stabil".
Şi la Constanța sunt 40 de posturi libere. Maria Ionescu a îngrijit până acum 23 de copii şi se simte împlinită.
Maria Ionescu, asistent maternal: "Altfel creşte un copil, în familie, cu mama, cu tata, cu frate, cu sărbătoare. Copilul ăla ştie că îl apară cineva, ştie că este lângă el cineva, îl ocroteşte şi îl iubeşte.
Cei care doresc să devină asistenţi maternali trebuie să facă dovadă că sunt sănătoşi, au spaţiu decent acasă dar mai ales experienţa în creşterea copiilor sau în îngrijirea altor persoane. Apoi, trebuie să facă un curs de pregătire cu specialişti din sistem, după care primesc o acreditare valabilă 3 ani.
Mihaela Ristea, director executiv DGASPC Constanța: "Trebuie să îndeplinească nişte condiţii de spaţiu, i se va efectua o anchetă socială, va trece printr-o evaluare psihologică pentru a stabili dacă îndeplineşte garanţiile morale şi condiţiile materiale pentru a avea grijă aşa cum trebuie de un copil".
Un asistent maternal câştigă, în medie, 2400 lei pe lună. La salariu se adaugă 600 de lei alocaţia de plasament a copilului, care creşte cu 50 la sută dacă este vorba despre un copil cu nevoi speciale, plus 300 de lei alocaţia de stat. În România sunt 11.400 de asistenţi maternali, care au în grijă aproape 18.000 de copii. Deficitul de personal se ridică la 3.300 de posturi. Asta înseamnă că un asistent maternal are în grijă mai mulţi copii, când ideal ar fi să aibă unul singur. Toate centrele mari de plasament ar trebui să se închidă până la începutul anului viitor.