Tânără arsă pe jumătate din corp trimisă acasă de medici să se trateze cu cremă de gălbenele

Dată publicare: 29-01-2020 19:33
Dată actualizare: 29-01-2020 19:34


Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul de Arşi din Bucureşti, după ce o pacientă de 22 ani, cu arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului a fost externată, înainte de fi complet vindecată, potrivit familiei.

Doctorii le-ar fi recomandat alor ei să o ia acasă şi să îi aline rănile cu cremă de galbenele.

Grav este că la câteva zile distanță starea tinerei s-a înrăutățit, iar acum este internată la terapie intensivă în Arad, şi este conectată la aparate.

Bernadette a ajuns la Spitalul de Arşi din Bucureşti acum două luni. Aparmentul în care locuia în Satu Mare, împreună cu iubitul ei - a fost a fost distrus, atunci, de o explozie puternică, pornită de la o instalaţie de încălzire improvizată iar ea a suferit arsuri severe pe aproape jumătate din corp.

Deşi a primit tratament, rănile încă o dor şi - spun apropiaţii fetei - au nevoie de timp ca să se vindece.

Doctorii care au tratat-o pe tânăra în ultimele saptamani au considerat însă că poate să plece acasă şi-au externat-o. În foia de ieşire din unitatea medicală i-au scris că este complet vindecata.

Andrea Bota, sora Bernadettei: "E clar, nu este vindecată atâta timp cât de bandajeji un om şi fâsele şi tifoanele i se prind în acele plăgi clar nu este vindecată."

Bernadette a fost externată din spital acum 6 zile, însă marți seară a început să facă febră, semn că în corp dezvoltase o infecţie. Iniţial a fost dusă la spitalul din Ineu. Apoi, la cel din Arad - unde este internată la terapie intensivă. Ai ei susţin că la externarea din clinica din Bucureşti doctorii le-au zis că trebuie doar să îi oblojească rănile cu o banală cremă.

Andrea Bota, sora Bernadettei: "Am primit doar indicaţia să o dăm cu cremă de galbenele şi să o schimbăm la trei zile. Are o infecţie care în momentul de faţă nu este localizată. Nemulţumirea mea este că trebuia să ne facă o mică învăţătura sau să ne spună ce anume am putea face cu o pacientă atât de arsă, cum am putea să o bandajăm."

Alexandra Furnea, supravieţuitoare a incendiului din Colectiv susţine că în cazul Bernadettei sistemul medical şi-a arătat din nou lipsurile şi s-au făcut greşeli.

Alexandra Furnea, supravieţuitoare din Colectiv: "Berni nu era un caz de externat! Berni în mod normal ar fi trebuit să fie internată după faza critică într-un centru specializat în recuperarea marelui ars să beneficieze în continuare de pansamente de specialitate, să beneficieze de o igienă a plăgilor rămase. Externarea lui Berni mi se pare un gest iresponsabil. Un gest care-i pune viaţa în pericol. Sistemul medical din România a abandonat-o pe Berni aşa cum odinioară ne-a abandonat şi pe noi"

În spitalul din Arad, starea Bernadettei rămâne gravă.

Simina Roz, purtător de cuvânt Spitalul Județean Arad: "I s-au făcut investigaţiile medicale, iar acum aşteptăm rezultatul acestora."

Alexandra Furnea, supravieţuitoare din Colectiv: "Medicii de acolo nu ştiu cu ce să confruntă, cu ce are Berni. Practic este la un pas să păţească ceva grav şi din păcate nimeni nu-şi asumă acest lucru. În timpul spitalizării la arşi, Berni a contactat o infecţie cu microbul clostridium care este un patogen multirezistent foarte periculos pentru orice pacient, dar mai ales pentru un mare ars care este şi aşa extrem de vulnerabil."

Ministerul Sănătăţii a reacţionat în acest caz.

Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătății: "Am trimis corpul de control la spitalul de arşi. Mangamentul spitalului a fost schimbat acum 2 săptămâni, urmează să vedem când s-a întâmplat cazul. Nu este normal ca un pacient să fie externat înainte să fie tratat înainte de a se vindeca complet."

În România, şansa de vindecare a pacienţilor care au suferit asuri grave este, uneori, o loterie. Avem doar 23 de paturi unde bieţii oameni pot fi trataţi - în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Braşov. Inclusiv ministrul sănătăţii recunoaşte că sunt prea puţine.


VIDEO PROTVPLUS.RO