Castorii si bivolii negri vin sa repopuleze Carpatii romanesti
Ca sa nu mai moara miorita de plictiseala si nici ursii sa nu mai iasa la cersit, castorii, zimbrii si bivolii negri le vor tine companie. Dincolo de gluma, zeci de exemplare candva raspandite prin padurile noastre vor fi aduse din Ungaria si Polonia.
Cei de la Fondul Mondial pentru Natura pun la bataie trei milioane de euro prin care isi propun sa repopuleze cu ierbivore zone intinse.
"Castor fiber" se va muta din Ungaria in Muntii Retezat. Vanat pentru blana si secretia lui, numita "castoreum", despre care se spune ca are proprietati medicinale, personajul in cauza a disparut din multe zone ale batranului continent.
Alegeri 2024
11:33
Reacția Kremlinului după victoria lui Călin Georgescu. Reuters: Succesul lui ameninţă poziţia ferm proucraineană a României
11:25
Elena Lasconi s-a clasat pe locul al treilea în oraşul său natal. Cine a fost pe primul loc
11:12
Purtătorul de cuvânt al PSD: Trăim sfârşitul istoriei, aşa cum o ştiam şi ne-o imaginam pentru noi şi copii
11:08
Călin Georgescu, de la campanie pe TikTok la numărul 1 la prezidențiale. Declarațiile care l-au calificat prorus
Zeci de zimbri vor fi adusi din Polonia in Retezat. Localnicii nu sunt neaparat incantanti. Spun ca ierbivorele au nevoie de teritorii de peste 200 de km patrati si consuma foarte multa hrana.
In Europa de Vest, zimbrii au disparut inca din secolul al XI-lea. In 1919 a fost ucis ultimul urias in salbaticie. Din fericire, noi mai avem cateva exemplare.
Daca vor cadea la pace cu satenii, cercetatorii vor incerca sa populeze si terenurile abandonate din Carpati cu bivoli albi si negri. Iau in calcul inclusiv Parcul National Retezat. Numai ca aici ar putea aparea probleme cu autoritatile, pentru ca speciile mari pot avea un impact rapid si neprevazut asupra mediului.
Proiectul de peste trei milioane de euro vizeaza cinci zone din Europa: trei in Ucraina, Croatia si Spania si doua in Romania. Toate animalele vor fi monitorizate timp de cinci ani.