IMPRESIONANT! Un dig facut de castori poate fi vazut din satelit!
Constructia din lemn, de 850 de metri este cel mai mare stavilar din lume facut de ingenioasele mamifere. Unul dintre cele mai impozante astfel de diguri construite de om are doar jumatate din lungimea acestuia.
Stavilarul zamislit de castori a fost descoperit de experti in sudul Parcului National Wood Buffalo din Alberta de Nord, Canada, in timp ce monitorizau raspandirea acestei specii in America de Nord.
In vreme ce digurile construite de obicei de castori nu depasesc 457 de metri, acesta i-a uimit pur si simplu pe biologi, cu o lungime aproape dubla. Unul dintre cele mai mari constructii de acest gen, facute de om, este Hoover, realizat in 1936. Situat la granita dintre statele americane Arizona si Nevada, digul are o lungime de doar 380 de metri, iar oamenilor le-a luat cinci ani pana sa-l finiseze.
Castorii folosesc copaci, namol si pietre pentru a face un fel de sant unde isi pot folosi talentul de inotatori ca sa scape de pradatori ca ursii sau coiotii. Ei traiesc in bustenii din dig si isi petrec zilele reparand in permanenta stricaciunile aparute in incredibilele structuri.Specialistii cred ca mai multe familii de castori si-au adus aportul la masivul stavilar care contine mii de copaci si trebuie sa le fi luat mamiferelor niste luni bune pana sa-i dea de cap.
Castorii construiesc astfel de diguri pentru a crea un habitat propice dezvoltarii lor. Sunt foarte agili in apa, dar destul de inceti pe uscat. Ca sa poata construi aceste „locuinte” isi pun toata inteligenta de care dispun la bataie, castorii fiind considerati unele dintre cele mai destepte animale de pe Terra.
In jurul culcusului isi fac un fel de sant de aparare, plin cu apa, ca sa scape de atacatori. Folosesc de asemenea apa pentru transportul trunchiurilor de copaci, pentru ca le este mult mai usor sa pluteasca pe busteni decat sa-i aduca de pe uscat pana la destinatie.
Biologii spun ca habitatul construit de castori este benefic si pentru alte animale si pentru mediul inconjurator. Aceasta pentru ca incetinesc valtoarea apei si astfel nu se mai produc inundatii masive.