Casele de amanet rasar ca ciupercile dupa ploaie! Romanii au nevoie de bani
Nevoia romanilor de bani reinvie casele de amanet. Sunt mai multe cu 10% decat acum 6 luni, spun specialistii in domeniu, care vad in afacerile cu aur la mana a doua un business rentabil intr-o perioada ca aceasta.
Creditele se dau cu rezerva, asa ca oamenii isi scot inelul de pe deget si il schimba in bani, ca sa-si ia de mancare sau sa isi plateasca intretinerea. 80% dintre ei nu se mai intorc sa-si recupereze podoabele.
Cu un venit ridicol, de cateva sute de lei, Doina, o doamna de 67 de ani, si-a amanetat cinci inelele de aur ca sa manance de sarbatori si sa se incalzeasca. A asteptat sa-i bata postasul la usa cu pensia, ca sa-si poata recupera amintirile din zile ceva mai bune.
Nici cei mai in putere nu o duc mai bine cu banii. Ana si Maria au batut si ele la usa unei case de amanet. Nu au bani si ii iau din vistieria caselor de amanet, care merg pe profit de cateva luni incoace. Clientii accepta sa renunte la jumatate din valoarea aurului.
Daca vor sa isi recupereze bijuteriile, oamenii trebuie sa faca rost de bani intr-o luna si, in plus, sa plateasca si un comision de 1% pe zi din valoarea obiectului amanetat.
Reprezentantii patronatului bijutierilor spun ca, de cand criza si-a aratat coltii, s-a schimbat si clientela. Pe langa studenti si pensionari, au aparut si cetatenii care altadata faceau parte din clasa de mijloc. Acest lucru reiese si din datele BNR.