Romania va fi nevoita sa apeleze la imprumuturi din strainatate
Nu stim inca pe ce buget ne bazam in 2009, dar stim ca Romania va fi nevoita sa apeleze la imprumuturi din strainatate.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Traseul pe care tara noastra trebuie sa-l urmeze este bine stabilit in astfel de situatii. Pentru ca este stat membru al Uniunii, Romania poate obtine bani dintr-un fond comun, in valoare de 25 de miliarde de euro, aflat la dispozitia Comisiei Europene. Doar daca suma obtinuta de la Bruxelles nu este suficienta, atunci statul poate apela la FMI.
"Sursele de finantare ale FMI sunt conditionate de politici foarte dure de austeritate, probabil taiere de cheltuieli drastica, probabil si crestere de taxe", a declarat Ionut Dumitru - economist sef Raiffeisen.
Un asemenea imprumut va fi benefic pentru leu, sustin specialistii. Acestia se asteapta ca moneda nationala sa se aprecieze daca vom avea o infuzie de euro din strainatate.
Romania are nevoie de bani pentru ca statul trebuie sa acopere o gaura in buget de aproximativ 7 miliarde de euro, lasata de vechea guvernare, spun cei din Executiv. In 2008, incasarile bugetare au fost cu 8 miliarde de euro sub asteptari, iar deficitul a depasit 5%. Asa ca Ministerul de Finante este obligat sa gaseasca bani pentru a acoperi golul. Astazi, de exemplu, finantele au imprumutat 3,3 miliarde de lei de la bancile romanesti. Astfel de imprumuturi au dus la deprecierea monedei nationale din ultima perioada.
"Aceasta depreciere a monedei nationale are drept cauza principala finatarea deficitului bugetar enorm al anului 2008", a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Nu suntem singurii care apeleaza la bani din strainatate. Ungaria, Polonia, Letonia sau Ucraina au facut-o deja.