Capsunile romanesti pierd teren in fata celor straine. Metoda la care au recurs agricultorii pentru o productivitate mai mare
Chiar daca a fost o primavara grea, cu vreme capricioasa, capsunile de pe plantatiile din Romania au ajuns in sfarsit in piete. Trufandalele ne fac cu ochiul, insa trebuie sa stiti ca putini agricultori mai cultiva soiurile originale romanesti.
Capsunile autohtone au pierdut teren in fata celor straine, care rezista mai mult la frig si au o productivitate mai mare. Pana si speciile romanesti au fost incrucisate de cercetatori pentru un profit bun.
O familie din comuna Lovrin, Timis, cultiva un soi canadian de capsuni, aclimatizat in Romania. Oamenii sunt printre primii agricultori care au iesit cu trufandale pentru ca soiul lor este unul foarte rezistent, spre deosebire de cele romanesti. Fructele sunt bio.
Ileana Oana, agricultor: "Am avut totusi acasa un soi romanesc, dar am zis sa incercam soiul asta ca e un soi care e mult mai tare si nu se strica, si productiv, ca trebuie sa facem productie."
In schimb, sotii Carp cultiva de mai bine de 20 de ani numai capsuni romanesti. Inghetul le-a afectat prima recolta, asa ca mai au de asteptat doua saptamani pana vor iesi pe piata. Nimic nu se compara cu gustul dulce al soiului romanesc, spun ei, insa aceste capsuni nu rezista mai mult de o zi.
Cei doi soti au incercat sa incruciseze mai multe soiuri intre ele, insa rezultatul a fost unul cantitativ, nu calitativ. Din hibrizi, productia a crescut, dar gustul nu a mai fost la fel.
La cativa kilometri de Braila, pe 5 hectare, un agricultor a incercat si rasaduri romanesti, dar, ca sa reziste pe piata a fost nevoit sa treaca la soiurile din strainatate, din Italia si Spania, pentru ca oamenii cumpara mai intai cu ochii.
Constantin Petre, agricultor: "Noi ne ducem in piata cu capsuni mai mici, mai dulci, mai aromate si, dupa ce gusta din ala foarte bun, zice dar din aia mari nu aveti?"
Totusi, si capsunile romanesti incearca sa castige terenul pierdut. Singurul loc din tara unde se fac ameliorari pe soiuri de capsuni este Institutul de Cercetari Pomicole de la Maracineni.
Aici au fost create, incepand din 1980, cele 4 soiuri de capsuni aclimatizate in Romania: Premial, Real, Magic si Floral, cu gustul din copilarie. Acum, cercetatorii pregatesc doua soiuri noi.
Monica Sturzeanu, biolog: "Calitatea fructelor este ridicata, productivitatea va fi mult mai mare. Sunt mai dulci, sunt mai mari, sunt mai atractive!"
In cel mult o saptamana vor fi la piata primele recolte de capsune din zona de est si sud-est a tarii. Multe dintre ele sunt deja coapte, iar pretul va fi de 10-12 lei pe kilogram."
Ca sa-i ajute pe fermieri sa castige mai mult din cultivarea capsunilor, cercetatorii incearca sa gaseasca soiuri care sa apara aproape tot anul.