Cantinele sociale au dispărut din cele mai sărace județe din țară. Soluția autorităților pentru nevoiași

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 31 August 2018 18:52
Categorie: Social

Într-o Românie în care o treime din populaţie este expusă riscului sărăciei şi sute de mii de copii merg la culcare flamazi, cantinele pentru nevoiaşi s-au împuţinat.

Culmea este că tocmai în judeţele cele mai sărace ale ţării, din sud, nu există nici măcar o cantină socială. Iar în Moldova este una singură.

Pentru câțiva oameni care vin la o cantină socială din Bucureşti, mâncarea oferită de Primărie e singura pe care şi-o permit.

La aceasta cantină socială din Bucureşti vin să ia mâncare 400 de oameni, săptămânal. Cei mai mulţi primesc mâncarea gratuit, pentru că au un venit mai mic de 142 de lei pe lună, iar restul plătesc 30% din cât câştigă lunar pentru a primi hrană.

Roxana Andreea Marin, şef serviciu Anchete Sociale: ''Categoriile de beneficiari sunt copii, pensionari, invalizi, bolnavi cronic, persoane beneficiare de venit minim garantat. De regulă, se acordă cele două mese - prânzul şi cina în aceste pachete alimentare''.

La nivel naţional, sunt 107 cantine sociale autorizate, care pot oferi mâncare pentru 26.000 de oameni zilnic. Numărul cantinelor a scăzut în ultimii ani cu 15% şi s-a ajuns ca în unele judeţe, culmea, cele mai sărace, să nu fie nicio cantină socială sau doar una. De exemplu, în Dolj şi Harghita lipsesc, iar în Vaslui, Suceava, Ialomiţa şi Teleorman găsim câte una. La polul opus sunt judeţe ''instărite'', din vestul ţării, precum Timiş, dar şi Bucureşti, potrivit Ministerului Muncii.

Din numărul total de cantine, 49 aparţin instituţiilor statului, iar restul ţin de asociaţii şi fundaţii, peste 30 fiind patronate de culte religioase.

Sunt tot mai puţine cantine după ce unele primarii au preferat să dea bani sau tichete valorice în locul hranei gătite. Altele au dispărut după înăsprirea normelor privind igiena alimentaţiei şi securitatea la incendiu.

În judeţele fără cantine sociale, ca Dolj şi Harghita, funcţionează în schimb centre de zi şi cele pentru îngrijirea vârstnicilor, care oferă şi ele mâncare.

Nevoia de cantine sociale este însă uriaşă, recunosc autorităţile. În România, o treime din populaţie este expusă riscului de sărăcie. În alte ţări, precum Italia, funcţionează centre pentru nevoiaşi în care mâncarea provine din surplusul de pe piaţă şi din donaţii. O soluţie care ar putea fi aplicată şi în România, care se afla în top 10 la nivel european la risipă alimentară.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Programul
Programul "masă caldă pentru elevi", greu de pus în practică în școlile din România
VIDEO PROTVPLUS.RO
zăpadă Piața Victoriei
Pancartă luminoasă pe grămada de zăpadă din Piaţa Victoriei: "Aici e PSD Firea"
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea