Campionat de donat sange la Timisoara. Metoda gasita de studenti pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de transfuzii

Dată publicare: 24-02-2015 07:50
Dată actualizare: 27-02-2015 07:02


Criza acuta de sange din spitale i-a mobilizat pe studentii de la Universitatea Politehnica din Timisoara. Impreuna cu profesorii, au organizat o competitie inedita intre facultati de donat sange.

Campaniile de acest fel sunt singura sansa de a reface stocul de sange din spitalele din Romania, pentru ca oamenii care vin regulat sa doneze sunt foarte putini.

Oana este studenta la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice. Stie ca spitalele din toata tara au mare nevoie de sange, asa ca le-a convins si pe alte colege sa doneze. Un astfel de gest simplu ar putea salva o viata.

"A fost bine, nu am ametit, nici nu imi este rau. Sper sa vina cat mai multi pentru facultatea noastra", a spus studenta, Oana Angheloni.

In competie s-au inscris si studentii care obisnuiesc sa doneze sange. De altfel, oamenii ca ei sunt salvatorii pe care bolnavii pot conta, pentru ca si-au facut un obicei din a trece pe la centrul de transfuzii.

Cristian Florin, student: E a opta oara.

Reporter: De ce ai venit sa donezi?

Cristian Florin, student: Sa ajut pe cineva, nu stiu pe cine, dar stiu ca ajut pe cineva.

Statisticile arata ca, intr-un an, sub 1 la suta dintre romani doneaza sange - foarte putin in comparatie cu nevoia pe care o au spitalele.

"Noi ne-am gandit sa organizam o campanie de donat sange stiind ca in spitale e nevoie, dar ne-am gandit sa o facem cat mai atragatoare", a spus Iris Mihai, coordonator Universitatea Politehnica.

Astfel, orice student din Timisoara care doneaza sange aduce facultatii cate un punct, iar profesorii - 5 puncte. La final se va face clasamentul, iar facultatea castiga o diploma de excelenta.

Cei mai activi studenti sunt cei de la stiinte ale comunicarii, electronica si comunicatii.

Studentii donatori primesc recompensa sapte tichete de masa si o zi libera de la facultate. Campionatul de donat sange continua pana la sfarsitul saptamanii.


VIDEO PROTVPLUS.RO