Un nou centru de donare de sange, deschis la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Cum puteti salva o viata

15-01-2015 16:30

donare sange

Cei care vor sa doneze sange o pot face, de joi, si la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde s-a deschis al doilea centru de donare dintr-un spital, dupa cel de la Fundeni.

"Incepand de astazi se poate dona sange si la Spitalul Universitar. Am inaugurat punctul de colectare a sangelui intr-un spatiu modern, dotat cu echipamente noi si la standarde europene. Este al doilea punct redeschis dupa cel de anul trecut, de la Spitalul Fundeni. Pacientii internati anual in regim de spitalizare continua pot avea acces, in caz de necesitate, mult mai usor la sange si derivate din sange, iar apartinatorii sau cei dornici sa doneze o pot face si aici, scurtand astfel traseul produselor din sange. Anul trecut am promis redescchiderea acestor puncte de colecta in marile spitale pentru a evita discontinuitatile in colectare", a spus ministrul Banicioiu, prezent la inaugurarea de la SUUB.

Redeschiderea acestor centre in marile spitale are loc dupa ce, anul trecut, Ministerul Sanatatii a declansat o campanie pentru sustinerea donarii voluntare.

"Incercam sa continuam si cu celelalte spitale de urgenta din Bucuresti apropiindu-ne de normal. Adica un spital de urgenta de o astfel de capacitate nu poate functiona in conditii optime fara un astfel de centru. Ne orientam catre Spitalul Colentina si Bagdasar-Arseni, nu stiu care dintre ele va fi mai intai, in functie de cum vom reusi sa gasim spatiile si sa terminam lucrarile. De la acea campanie pe care am facut-o s-a imbunatatit considerabil numarul de donatori", a mai spus Banicioiu.

La randul lui, managerul SUUB, Catalin Carstoiu, a spus ca anual, consumul de sange si produse derivate din spital este de aproape 25.000 de unitati (o unitate avand 400 de mililitri).

"Practic este o cantitate impresionanta. Sunt zile in care consumul este foarte mare. Au fost situatii in care s-au administrat 30 - 40 de unitati la un singur caz. Sunt cazuri foarte grave la care trebuie sa ai o rezerva pentru asa ceva. Noi estimam ca am avea in jur de 80 de donatori, sper sa fie 80, pe zi", a adaugat Carstoiu.

Managerul SUUB a mai spus ca centrul de donare este dorit in spital de sapte ani, iar efortul financiar prin care a fost realizat, suportat in totalitate de Ministerul Sanatatii, se ridica la 60.000 de euro.

Centrul va fi coordonat de un medic tanar, rezident in ultimul an, a mentionat Carstoiu.

Punctul de donare de la SUUB, ca si cel de la Fundeni, va fi permanent in legatura cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, unde se poate de asemenea dona si unde sangele este testat si procesat.

Sefa Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, Doina Gosa, a spus ca anul trecut donarile de sange au crescut fata de 2013, cand s-a inregistrat totusi o colecta istorica. 

"Adica in 2013 am avut 46.000 de unitati recoltate, iar in 2014, 49.000 de unitati. In 2015 atacam 50.000. Dar acum nu ne mai bazam foarte mult pe donatorii care vin in centru, pentru ca vin in valuri. Atunci, noi ne bazam pe colecta mobila, care este o colecta programata. Mergem in companii si stim ca putem lua 60-80-100 unitati de sange. Si adaugam la colecta din centru", a explicat Gosa.

Directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala (INHT), Andy Rosin, a explicat ca anual, la nivel national, se fac aproximativ 450.000 de donari, iar cererile ar fi cu 10 la suta mai mari decat colecta.

Potrivit lui Banicioiu, in prezent este aproape finalizata baza de date informatizata comuna pentru 10 dintre centrele de transfuzii din tara, inclusiv cel din Bucuresti. Prin includera tuturor centrelor judetene in sistemul informatizat, se va putea tine evidenta celor care doneaza la centre diferite si va fi mai bine gestionata nevoia de sange a diferitelor unitati.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO