Campania autoritatilor pentru convingerea parintilor de a-si da copiii la scoli agricole
Cu toate ca agricultura este un domeniu de viitor, nu avem specialisti, mai ales de nivel mediu: tehnicieni veterinari, apicultori sau horticultori.
Elevii care ar putea sa-si faca mai tarziu cariere frumoase in domeniu nu-si aleg aceste meserii.
Ca sa salveze situatia, autoritatile au inceput o campanie prin care sa-i convinga pe parinti ca este bine sa-si dea copiii la scoli agricole.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
La Liceul Agricol din Braila a scazut dramatic numarul elevilor care vor sa invete ce inseamna cultivarea pamantului sau cresterea animalelor.
Ca sa-si gaseasca elevi, profesorii cutreiera comunele si bat din poarta in poarta sa le explice parintilor ca agricultura este de viitor.
"Agricultura e la pamant in toata Romania, deci nu se poate, chiar daca invata, copilul nu are unde sa munceasca, ca doar nu s-o face tractorist sau tehnician agricol. E foarte greu", spune Vasile Custura, bunic.
Un specialist mediu in agricultura castiga de la 700- 800 de lei pana la 1500, iar un inginer, de la 2 pana la 7.000 de lei pe luna, in functie de responsabilitati.
Pentru seria din toamna, la liceul de profil din Braila abia daca s-au format doua clase de-a IX-a, din sapte, incluse in planul de scolarizare.
In celalalt capat al tarii, in Banat, un specialist in agricultura nu-si mai vede capul de treaba. In comuna Gataia din Timis ii ajuta pe fermieri sa aleaga cele mai productive soiuri.
Un inginer are peste 140 de soiuri de grau recomandate in functie de sol.
"Nu merge facut asa dupa ureche. Nu poti avea performanta daca faci agricultura, ca am vazut ca face si vecinul sau alte retete de acest gen. Nu asta-i calea spre performanta", considera Octavian Guler - inginer agronom.
La randul lor, fermierii au obtinut productii mai mari in ultimii ani, de cand au cerut sfatul specialistului.
"Poti sa ajungi si peste 20% sa maresti productiile numai din treaba asta. Daca alegi un soi bun si dai un ingrasamant de calitate", spune Iosif Zifceac, fermier.
Daca la liceele agricole nu prea sunt elevi, la facultatile de agronomie in schimb, in ultimii doi ani, s-au inscris tot mai multi candidati.