CAMERA ASCUNSA. Ce primesti in Romania, la un restaurant de lux, atunci cand comanzi cocos de munte
Aveti grija ce delicatese primiti in farfurii, chiar la restaurante de lux. Un local select din Brasov se lauda ca are in meniu friptura din cocos de munte, pasare ocrotita de lege, a carei vanatoare este, de anul aceasta, strict interzisa.
Am savurat initial reteta, intr-o filmare cu camera ascunsa. Iar cand am revenit, am aflat adevarul: cocosul de munte era, de fapt, un banal pui la caserola.
In meniu, scrie negru pe alb: cocos de munte. Si totusi, privim cu neincredere oferta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Client: Dar e chiar cocos de munte?
Ospatar: Da, e chiar cocos de munte, seful nostru are o crescatorie!
Client: Are crescatorie? In Brasov?
Ospatar: Nu stiu... Nu, nu in Brasov. L-am incercat si e foarte bun! Este ca puiul, dar totusi nu e ca puiul, nu stiu cum sa va explic, are un gust aparte.
Iata ca soseste minunea. Stim ca, in salbaticie, pasarea are in jur de 3 kilograme, iar un mascul falos poate atinge chiar 5. Noi insa, se vede treaba ca am nimerit unul mai plapand.
Client: Cam cat ati zis ca are o portie? Cate grame?
Ospatar: In jur de 400 de grame.
Gustul nu ni s-a parut prea special, insa am platit 75 de lei portia. Iar cand am revenit la restaurant, si am cerut sa ni se arate carnea de cocos de munte, angajatii au dat din colt in colt.
Cocosul de munte era, de fapt, un pui mai pricajit, importat din Italia. In realitate, cocosul de munte este o frumusete de pasare. Nu creste in captivitate si i-a vrajit chiar si pe vanatori. Poate fi observat doar in timpul perioadei de imperechere, cand, pornit pe cuceriri, uita de prudenta.
Nu degeaba a fost declarat monument al naturii. Pana anul trecut, putea fi luat in catarea pustii doar cateva zile pe an. Acum insa, vanarea lui e cu desavirsire interzisa.
Asadar, in restaurantele cu specialitati din vanat, orice e posibil. Doar cunoscatorii isi dau seama.
Tinuta la bait, cu vin, legume si mirodenii, carnea poate lua diverse arome, dar gustul de vanat ramine pregnant.