CAMERA ASCUNSA: "Dreptul e cat amenda". Inspectorii care ii storc de bani pe agentii comerciali
"Atentia statului ne sufoca", spun reprezentantii firmelor verificati aproape saptamanal de institutiile care au atributii de control.
Inspectorii vin in valuri si dau in general o amenda mai mica decat prevede legea ca sa incaseze si mita, dupa cum povestesc multi oameni de afaceri. De teama ca vor fi recunoscuti si controlati la infinit de angajatii statului, patronii n-au curaj sa vorbeasca deschis.
Un patron, filmat cu o camera ascunsa, recunoaste ca are parte de asa vizite in fiecare saptamana. Despre controalele statului, oamenii de afaceri vorbesc doar in soapta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Vine o data Garda, vine o data ITM-ul, primaria pentru autorizatie. Normal ca te deranjeaza. Vine clientul, nu poti sa-i vinzi, obligatoriu se duce in alta parte", mai spune un alt patron.
Iar o regula nescrisa spune ca fiecare control este urmat de amenda plus mita ceruta de functionarii statului.
"Dreptul e cat amenda. Oricat ar fi firma in regula, de gasit, gaseste. Nu exista sa nu gaseasca. Amenda oricum o iei si in loc sa dai o amenda de 80, 160, 200 de milioane, iti da 10 milioane lei vechi amenda pentru ceva mai mic si 10 milioane lei vechi drept spaga", explica sistemul un alt patron.
Totusi, patronii prefera sa taca. Desi aparent controalele sunt haotice, iar institutiile statului se calca pe picioare, inspectorii comunica intre ei, iar cei nemultumiti sunt introdusi in asa numita "suveica" si verificati de mai multe ori.
"Asa i se zice cand vin controale de la majoritatea celor cu drept de control pentru ca ei se cunosc foarte bine. Au target, au plan de amenzi pe care trebuie sa le realizeze. Pe primul loc s-ar situa politia locala. Pe locurile urmatoare ar veni Directia Generala a finantelor cu Garda Financiara", a punctat Marian Filimon, vicepresedinte Consiliul National al IMM-urilor
Cele doua institutii sustin contrariul.
"Exista o suma de sesizari si in baza acestor sesizari sunt aceste controale, dar potrivit datelor statistice pe care le avem, un agent economic din Capitala nu este controlat decat la aproximativ 2 ani", spune Razvan Popa, purtatorul de cuvant al Politiei Locale din Bucuresti.
"Ii rog pe toti comerciantii sa sesizeze organele de urmarire penala ca sa realizeze flagrantul. Este posibil sa existe asemenea fapte, nu am cunostiinta", precizeaza Sorin Blejnar, presedinte ANAF.
Numai in prima parte a acestui an, inspectorii ANAF au realizat mai bine de 140.000 de controale in toata tara. Numarul verificarilor este mult mai mare, pentru ca in Romania exista peste 100 de institutii cu drept de control.
Sursa: Pro TV
Etichete: controale, mita, coruptie, institutii, camera ascunsa,
Dată publicare:
21-11-2011 17:28