CAMERA ASCUNSA: 4 din 5 psihologi acorda avizul unui cadru didactic ce recunoaste ca este violent

Ultima actualizare: 23-11-2012 01:09

Scolile din Romania sunt pline de incidente violente si, din pacate, de foarte multe ori dascalii le provoaca. Nu este de mirare, in conditiile in care se prezinta la ore frustrati de probleme personale care ii fac sa rabufneasca.

Mai grav este ca situatia tinde sa se agraveze de cand evaluarea psihologica a cadrelor didactice nu mai este obligatorie.

Si daca ar fi, testul poate fi trecut de oricine. Dovada a oferit-o un material filmat cu o camera ascunsa.

Situatii in care profesorii agreseaza elevii sunt des intalnite in scolile din Romania. Si de cele mai multe ori se finalizeaza doar cu mustrarea dascalilor sau poate nici atat. Psihologii sustin ca aceste cazuri s-au inmultit mai ales dupa ce testarea profesorilor a devenit facultativa. Din pacate, insa, chiar si atunci cand un director cere asta, documentul poate fi obtinut usor de orice persoana cu dezechilibru emotional.

Un reporter PRO TV a jucat rolul unei educatoare care doreste sa reintre in invatamant. Din cinci cabinete psihologice alese la intamplare, patru i-au dat aviz favorabil, in conditiile in care subiectul s-a descris singur drept o "persoana care-si pierde usor cumpatul si poate reactiona violent".

In al doilea cabinet a fost observata atitudinea impulsiva, dar psihologul a fost la fel de ingaduitor.

Uluitor, dar am intilnit si situatia in care avizul a fost dat fara niciun test. In realitate, din cinci psihologi doar unul si-a facut meseria: ''Nu i se poate elibera avizul cu rezultatul 'apt psihologic' din motive de sanatate, cu acuze pentru dureri de cap destul de puternice''.

Din 2011, testarea psihologica a cadrelor didactice nu mai este obligatorie la inceput de an scolar, dar este prevazuta in doua legi: cea a securitatii muncii si a educatiei nationale.

Laurentiu Stefan, director juridic Colegiul Psihologilor din Romania: "Angajatorul are dreptul sa ceara oricand pe perioada anului scolar efectuarea unui examen psihologic, astfel incat scoala sa fie securizata".

In 2011, in scolile din Romania au fost semnalate peste 14.000 de incidente. Cei din Ministerul Educatiei nu pot sa spuna insa in cate cazuri protagonisti au fost profesorii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO