PRO TV și BookLand sprijină viitorul educațional. Burse de zeci de mii de euro pentru elevi excepționali din România
Fără sprijin, mulți copii reușesc rar să își împlinească visul de a urma o facultate. Asociația BookLand și ProTV îi vor susține pe trei dintre ei.
Profesorii pot propune elevi de clasa a VIII-a, cu rezultate excepționale, dar fără posibilități financiare, pentru a primi o bursă de 35.000 de euro.
Dintre toți studenții care au absolvit, anul trecut, cu diplomă, facultatea, doar 36 provin din mediul rural, arată un raport al Ministerului Educației. La școala gimnazială din satul Ungra, județul Brașov, zeci de copii au acest vis.**
Elevă: „Vreau să merg pe Academia de Poliție, la Cluj-Napoca."
Elev: „Arhitect. Îmi place mult să desenez, să construiesc lucruri."
Din păcate, unora, familia nu le poate asigura sprijinul necesar. Asociația BookLand oferă 3 burse a câte 35.000 de euro, care să-i ajute pe copii să meargă mai departe. Profesorii își pot înscrie elevii pe site-ul asociației, iar dintre ei, vor fi selectați trei, în funcție de rezultatele școlare și de situația materială a familiei.
Bursele vor acoperi cheltuielile pe care tinerii le vor avea pe parcursul a șapte ani pentru a-și continua studiile la liceu și la facultate. Iar aici vorbim despre transport, cazare, masă, dar și rechizite.
Două dintre aceste burse sunt sponsorizate de Pro TV.
Ioana Popocea, profesoară de limba română: „În fiecare clasă avem cel puțin 2-3 copii care obțin performanțe școlare, merg la concursuri și se descurcă foarte bine, însă familia nu îi poate susține pe cât ar fi nevoie."
Înscrierile se fac până pe 30 septembrie.
Carmen Croitoru, specialist marketing BookLand: „Vom monitoriza cheltuielile, ținând strâns comunicarea cu ei și în privința situației școlare vom avea un sistem de monitorizare ei vor dovedi că se țin de treabă în continuare."
Asociația BookLand este alături de elevii de la sat de peste patru ani. La Ungra, a renovat școala gimnazială și a construit un laborator de informatică.
Elevă: „Înainte nu puteam să fugim, era noroi; cădeam, dar acum pavele, avem acoperiș, avem totul nou, bănci noi"
Ruxandra Călbează, directoarea școlii gimnaziale Ungra:
„Elevii vin cu plăcere la școală de atunci, abandonul s-a diminuat foarte mult."
În ultimii patru ani, asociația a renovat 80 de școli și grădinițe din mediul rural.