Avem ce exporta. Anul acesta, productie de vin dubla fata de 2010. Ce soiuri predomina
Am avut un an cum rar se pomeneste, cu rod mult, sanatos, si dulce. Ne dau vestea zambind viticultorii care spun ca de mult n-au mai vazut atatia ciorchini in vii.
De mare ajutor le-a fost si acest august, din cale afara de calduros. Totul se traduce printr-o productie de vin doua ori mai mare fata de anul trecut.
In Iasi, la podgoria Tomesti, oamenii se pregatesc de sarbatoare. De ani nu s-a mai facut asa recolta bogata. Temperaturile ridicate au avansat coacerea cu 2-3 saptamani cam in toata tara, iar viticultorii sunt gata sa culeaga strugurii de masa din soiurile Victoria si Chasladoire.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Predomina soiurile Feteasca Regala, Riesling, Feteasca Alba, Muscat Ottonel, Traminner Roz, Gewurztraminer dar in ultimul timp au intrat in cultura soiuri cum ar fi Pinot Gris, Pinot Noir.
"Productia medie anul trecut a fost de 2800 de kg la ha o productie foarte slaba, anul acesta vom discuta probabil de o productie de peste 5000-6000 de kg la ha de struguri", spune Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Automat vorbim si despre o productie mai buna de vin. Daca anul trecut am produs 3,3 milioane de hectolitri, anul acesta vom face o cantitate aproape dubla. Fara zahar, spun viticultorii, ajutati de clima.
Viticultorii au clienti din tari ca Anglia, Italia, Bulgaria, Austria, Belgia, Germaria dar si Rusia, China, Malaezia sau Thailanda care au prins gustul vinurilor romanesti. In special seci.
Potrivit estimarilor, 10% din productia de vinuri pleaca la export. Sperante ca cifra sa creasca, exista, mai ales ca numai in ultimii 4 ani in Romania s-au plantat 30.000 de hectare de vita de vie.