Cel mai bun vin al anului, stabilit in Capitala. 200 de soiuri romanesti, inscrise in competitie
Bucurestiul este locul de testare a aromelor pentru cei mai fini specialisti din Europa. Expertii cauta cel mai bun vin al anului, intr-un concurs international la care sunt inscrise si 200 de soiuri romanesti.
Vinurile noastre se lupta cu bauturi laudate pe intreg continentul, in cel mai mare eveniment de acest gen, gazduit la noi.
Ca sa testeze vinurile roze si spumante, un degustator are in fata sticle invelite in hartie, pentru ca expertul sa nu stie ce gusta. Intai analizeaza culoarea si limpezimea. Inspira apoi adanc sa simta aroma. Asteapta. O tine minte. Mai miroase o data si gusta.
Vinul este plimbat prin gura, pentru ca papilele sa-i simta aromele. Oricat de mult i-ar placea, specialistul nu inghite licoarea. E si riscant. Pana la finalul zilei trebuie sa deguste 50 de sortimente.
Dupa trei serii a cate 12 probe, nimeni nu se califica pentru medalia de aur.
"Nu am putut acorda mai mult de o medalie de bronz si asa una doua de argint din 35 de probe, ceea ce este ingrijorator," spune Lucia Parvu, expert degustator.
Anul trecut am adus in tara de doua ori mai multe vinuri decat am trimis in afara. In plus, o medalie ne-ar mai spala si rusinea de zilele trecute, cand un raport al Comisiei Europene spunea ca noua sortimente romanesti sunt contrafacute, cu zahar si apa.
Am dovedit asta anul acesta cand la Paris, trei vinuri de la Recas, Murftlar si Segarcea au obtinut medalii de aur si argint. Vinurile castigatoare, dintre cele 321, se stabilesc sambata.