Bucatari din 15 tari s-au intrecut la Campionatul internationa de gatit, de la Cluj. Cele mai apreciate mancaruri
Un vitel la protap de un sfert de tona i-a intampinat pe maramuresenii poftiti la un festival al traditiilor. Gustoase au fost si mancarurile preparate de bucatari din 15 tari, la Campionatul international de gatit in aer liber de la Cluj.
Vizitatorii s-au ospatat din preparate italienesti, mancare traditionala ciobaneasca sau snitele cu parizer, de pe vremea comunismului, pentru nostalgici.
Inca de la primele ore ale diminetii, oamenii din Culcea, judetul Maramures, au pus la protap un vitel.
Claudiu Moje, bucatarul: "Cam 250 de kilograme a avut in viu. O sa ajunga pentru 400-500 persoane. Cine mananca din el, zambeste."
In straie de sarbatoare, fetele si feciorii din doua judete au defilat mandri pe ulita sub privirile curiosilor. Apoi s-au prins la joc.
Cei mai buni gospodari au primit chiar si premii.
Si in Cluj, zeci de maestrii bucatari s-au intrecut in preparate la concursul international de gatit in aer liber. Un bucatar din Iasi s-a gandit sa arate generatiei tinere ce mancau romanii in perioada comunista.
Gigi Fedeles, maestru bucatar: "Vom face cel mai popular preparat - balast cu snitel din parizer pentru ca snitelul din parizer era la moda. Vrem sa amintim prin ce am trecut, cat de greu a fost si sa ne bucuram de nivelul actual".
La coltul ciobanesc s-au gatit pui la rotisor sau tocana de oaie.
Concursul international de gatit in aer liber a debutat in 2007, iar de atunci se organizeaza an de an la Cluj.