Ce efect au alimentele picante asupra riscului de cancer sau infarct. Studiul a fost facut pe jumatate de milion de oameni

ardei iuti rosii FOTO FLICKR

Va place sa mancati picant? Un studiu realizat de oamenii de stiinta din China a aratat ca acest lucru poate avea consecinte nebanuite asupra sanatatii.

Consumarea cu regularitate a alimentelor picante este asociata cu o mai mare longevitate si cu un risc mai mic de cancer, boli coronariene si respiratorii, potrivit unui studiu realizat in China si publicat de revista britanica British Medical Journal (BMJ), informeaza Agerpres.

"Analiza noastra a aratat o corelatie inversa intre consumul de alimente picante si mortalitatea generala precum si cu unele cauze de deces (cancer, boli de inima si boli respiratorii)", a evidentiat grupul de cercetatori chinezi. Practic, studiul efectuat pe un esantion de aproape o jumatate de milion de chinezi pe parcursul mai multor ani, a evidentiat ca "cei care mananca alimente picante aproape in fiecare zi au un risc cu 14% mai mic sa moara in comparatie cu cei care mananca picant mai putin de o data pe saptamana".

Aceasta asociere se aplica atat barbatilor, cat si femeilor si pare mai puternica pentru cei care mananca picant si nu beau alcool. De asemenea, consumul frecvent de alimente picante este asociat in mod specific cu un risc mai mic de deces provocat de cancer, boli de inima si respiratorii.

"Aceste rezultate sunt in concordanta cu cele anterioare care aratau potentialele efecte protectoare ale alimentelor picante asupra sanatatii umane", spune echipa internationala condusa de cercetatori de la Academia Chineza de Stiinte Medicale, care semneaza articolul din BMJ.

Citește și
Condimente
Susanul, chimenul, mustarul si alte condimente ajuta in procesul de slabire si au efecte benefice asupra sanatatii

Condimentul cel mai consumat in China este 'capsicina' (un alcaloid care se gaseste in diferite specii de ardei iute) care, potrivit cercetatorilor, ar putea avea efecte antiobezitate si este antiinflamator, antioxidant si anticancer. Cercetatorii recunosc ca acest studiu pune in evidenta numai "observatii" si nu se poate stabili o ordine cauzala asupra acestei legaturi, mai noteaza AFP care remarca si faptul ca in ciuda dimensiunii mari a esantionului, studiul prezinta deficiente, intre care in special lipsa de informatii detaliate cu privire la compozitia meselor servite de participanti.

"Nu se stie daca aceste corelatii observate sunt rezultatul direct al consumului de condimente sau pur si simplu al altor elemente pozitive din produsele alimentare, dar care nu au fost masurate", a comentat dr. Nita Forouhi, specialist in nutritie si epidemiologie la Universitatea Cambridge, care nu a fost implicata in studiul realizat in China. Intr-un comentariu publicat de BMJ, aceasta a evocat o posibila corelare a rezultatelor studiului cu bauturile consumate de chinezi, cum ar fi apa si ceaiul, baute in cantitati mai mari de catre cei care mananca mai condimentat.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina daca consumul de alimente picante poate imbunatati sanatatea si reduce in mod direct mortalitatea sau chiar daca este vorba despre alte obiceiuri alimentare si stiluri de viata pozitive pentru sanatate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cel mai important principiu al alimentatiei zilnice: DIVERSITATEA. De ce sunt importante condimentele in dieta noastra
Cel mai important principiu al alimentatiei zilnice: DIVERSITATEA. De ce sunt importante condimentele in dieta noastra

Prima si cea mai importanta regula intr-un regim alimentar este sa reduceti kilocaloriile si sa nu va restrangeti alegerile. Cel mai usor realizati obiectivele cu ajutorul legumelor si plantelor condimentare.

Susanul, chimenul, mustarul si alte condimente ajuta in procesul de slabire si au efecte benefice asupra sanatatii
Susanul, chimenul, mustarul si alte condimente ajuta in procesul de slabire si au efecte benefice asupra sanatatii

Susan, chimen, anason, mustar, capere - cu un varf de lingurita din aceste condimente puteti schimba spectaculos gustul oricarei legume fade.

Condimente false si cancerigene au ajuns in farfuriile romanilor. Cum le deosebesti de cele reale
Condimente false si cancerigene au ajuns in farfuriile romanilor. Cum le deosebesti de cele reale

Cativa indivizi inconstienti din judetul Ilfov au pus in pericol sanatatea populatiei dupa ce au livrat in magazine un produs alimentar contrafacut care poate provoca inclusiv cancer potrivit specialistilor.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.