Bonele filipineze au fost inlocuite cu cele din Nepal. De ce cred parintii ca e mai serioasa o bona budista
Gasirea unei bone de incredere poate fi o adevarata provocare. Speriati ca unele romance cred ca bataia este rupta din rai, multi parinti au angajat filipineze.
Reputatia bonelor filipineze se clatina, asa ca acum a inceput recrutarea bonelor din Nepal. Modeste si devotate, tot mai multe bone nepaleze ajung in casele din Romania in ultima vreme.
Angajator: “Ai copii?
Bona: Nu, mama. Sunt singura.
Angajator: Nu esti casatorita?
Bona: Nu.
Angajator: Intentionezi sa te casatoresti?
Bona: Nu am niciun plan in acest sens, mama.
Angajator: Am doi copii, daca ei refuza sa manance, cum ii vei convinge?
Bona : As vorbi cu ei frumos, as zambi, as glumi, le-as spune ca daca mananca le dau si ciocolata. “
Dana Bengescu, mama: “Mi-a placut de ea, e pozitiva si a raspuns prompt la toate intrebarile, nu s-a incurcat deloc.''
Himani este din Nepal si isi doreste sa vina in Romania, iar Dana cauta o bona pentru cei doi copii ai sai.
''Cu cele autohnone..minciuni, furau din casa, agresau copiii. am avut experienta si cu filipineza, dar la
momentul respectiv nu s a adaptat, era rece. Nu te asculta, unele sunt rigide in atitutdine. Nepalezele sunt iubitoare, deschise''- a spus Dana Bengescu
Bonele venite din Nepal au grija de copii, gatesc si se ocupa de menaj. Singura problema e ca nu vorbesc foarte bine limba engleza si nu ii pot ajuta pe copii la teme. Dar sunt devotate si de incredere, spun mamele care le-au angajat deja, in timp ce filipinezele sunt considerate neserioase.
Corina Constantin, agent de recrutare: “Sunt destul de greu de modelat. Bona isi doreste sa se impuna, sa aplice alte reguli, fie vrea sa se casatoreasca sau sa iasa mai mult in oras.”
In schimb, bonele nepaleze stabilesc mai repede o relatie naturala cu parintii si copiii. Corina Constantin, agent de recrutare: “Ele nu-si doresc sa schimbe locul de munca atat de des cum vor filipinezele. Prin prisma religiei in general, fie hindusa fie budista sunt oameni calzi, onesti, echilibrati. Vin cu energie pozitiva in familie.''
Jenny a venit din Nepal acum 6 ani si desi s-a acomodat, ii e dor de casa si tara ei. Este discreta si atunci cand se roaga. “Ma rog, da, in interiorul meu. Trebuie sa ne rugam in interiorul nostru, nu trebuie sa ne vada cei din exterior.''
Diferenta de religie intre filipineze si nepaleze este si una din explicatiile pentru care romanii le vor prefera pe cele din urma, spun sociologii.
Nicu Gavrilut, sociolog religii: ''crestinismul catolic presupune rigoare si disciplina, insa e o religie care nu e asumata in profunzime avem de a face cu apostati si care trec la alte confesiuni. In budista avem o constanta, asumarea unor valori. In budism exista calea de mijloc care ii educa, inclusiv pe bone sa aiba o gandire corecta, comportament corect. Ele sunt atente si pricepute creascand copiii romanilor si sunt mai atasate de acesti copii. ''
Anul trecut, in tara noastra, peste 150 de bone din strainatate au primit avize de munca. Pentru a aduce o bona in tara, familiile de romani asteapta luni de zile si platesc 3500 de euro. Salariul bonelor, atat filipineze cat si nepaleze, este de 2000 de lei lunar, plus 1600 de lei, bani ce reprezinta taxe catre stat.