Bolnavii de epilepsie si cei cu vedere slaba au verde pentru permisul auto
Oricine se poate urca la volan daca un ordin al Ministerului Sanatatii, aflat in dezbatere publica, va deveni lege. Oficialii au copiat intocmai o directiva europeana care exclude examenul ORL pentru amatori.
De asemenea, le permite si bolnavilor de epilepsie sa conduca. In plus, soferii profesionisti nu trebuie sa aiba o vedere buna.
Nimeni nu se astepta ca tocmai reprezentantii Ministerului Sanatatii sa fie cei care sa propuna niste bareme pe care pana si medicii le contesta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In plus, din proiectul de lege a fost eliminat si articolul care prevedea ca politistul poate recomanda control medical candidatului daca are suspiciuni ca sufera de vreo afectiune.
Mai mult chiar, examenul medical nu trebuie facut daca va preschimbati permisul inainte sa expire, adica asa cum era si pana acum. Un aspect pe care politistii ar fi vrut sa-l modifice. Asta pentru ca in zece ani pot aparea afectuni si probleme medicale ce ar putea conduce la accidente rutiere.
Nimeni nu spune ca cei care poarta ochelari nu au voie sa conduca, dar in proiectul de lege scrie ca : "Persoanele trebuie sa aiba acuitate vizuala de cel putin 0,8 la ochiul cel mai bun si de cel putin 0,1 la celalalt ochi"
Specialistii au desfiintat acest fragment cu argumente clare.
"O persoana cu o vedere foarte buna la un ochi si cu una foarte proasta la celalalt nu are vedere in spatiu, aceasta persoana nu poate aprecia corect distantele, 0,1 este o vedere cu care sub nicio forma o persoana nu se poate incadra intr-un barem de conducere auto", a declarat prof. dr. Monica Pop, medic oftalmolog.
Ar mai fi o problema: aceea a examenului psihologic care ar trebui sa se faca si la reinoirea permiosului, indiferent ca a expirat sau nu. De multe ori, oamenii nici nu constientizeaza faptul ca de la o anumita varsta nu mai au aceleasi abilitati.
Textul este luat litera cu litera din directiva europeana, se apara oficialii de la Ministerul Sanatatii. Probabil ca a fost copiat cu ochii inchisi de un functionar zelos.
In plus, reprezentantii ministerului chiar sunt convinsi ca astfel va fi redus numarul accidentelor. Asta in conditiile in care ne aflam aproape pe primul loc la rata mortalitatii prin accidente si doar 36% din populatie are permis si 22% il foloseste.
Totusi, directivele europene nu ingradesc dreptul statelor membre de a adopta o legsilatie mai stricta.