Biserici vechi se sute de ani din Bucuresti, "modernizate" cu termopane
Arhitectii din Bucuresti semnaleaza un fenomen ingrijorator: moda balcoanelor inchise cu termopane a trecut si la bisericile stravechi din centrul Capitalei.
Monumente de secol XVII-XVIII care au "supravietuit", ascunse intre blocuri, si nu au fost demolate in anii 80 din ordinul lui Ceausescu, au acum pridvoarele inchise cu tamplarie din PVC. Preotii care slujesc aici spun ca asa frescele vor fi mai protejate. Specialistii ii contrazic, ba chiar se plang de o degradare a valorii acestor cladiri de patrimoniu.
Schitul Maicilor dateaza din 1726; pridvorul brancovenesc i-a facut pe arhitecti, in anii 80, sa lupte pentru salvarea bisericii. Asa ca nu a fost daramata ca toate cladirile din jurul Casei Poporului, ci mutata si ascunsa de blocuri. Acum, acelasi pridvor abia daca se mai vede de termopane.
Langa biserica a fost montata o cruce din tuburi de neon, desi orice monument istoric are o zona de protectie. Preotul sustine ca are toate avizele, dar nu vrea nici sa le arate, nici sa spuna clar cine si cand i le-a dat.
Preotul mai sustine ca numai asa, cu termopane, frescele sunt protejate. Arhitectii il contrazic: o inchidere etansa ar putea distruge in cativa ani picturi vechi de secole.
Cazul de la Schitul Maicilor nu este singurul. Pe Calea Victoriei, Biserica Doamnei, ctitorita la 1683, are si ea pridvorul inchis. E drept, cu termopane ceva mai discrete. Lipita de cladirea Facultatii de Arhitectura, aceeasi situatie: la Biserica Sf Nicolae Dintr-o Zi, tot de secol XVII.