Reguli "noi" pentru biserici in noaptea de Inviere. Ce risca preotii care nu respecta instructiunile trasate de ISU
Cu cateva zile inainte de Paste, pompierii verifica bisericile, sa stabileasca daca respecta normele de siguranta. In paralel, preotii au fost instruiti cum sa intervina in cazul unui incendiu.
In Timis, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au dat doar avertismente, acolo unde bisericile nu erau pregatite sa primeasca multimea de oameni de Inviere. La Constanta insa, a plouat cu amenzi, pentru ca neregulile erau grave.
In judetul Timis, au fost verificate 58 de biserici. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au verificat si caile de evacuare.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Potrivit reglementarilor, fiecare biserica trebuie sa aiba unul sau mai multe stingatoare, lopeti, tarnacop, furtun, galeti si o lada cu nisip.
Valer Budiur, preot: "Suntem oarecum in randuiala, s-ar mai cere anumite ajustari. Caile de acces sa fie in asa fel incat persoanele sa poata fi evacuate in scurt timp."
La o biserica este montata, inauntru, o schela de lemn, iar inspectorii ISU l-au sfatuit pe preot sa oficieze slujba afara, pentru ca exista pericolul ca lumea sa se imbulzeasca si sa se produca accidente. In alte situatii, au fost verificate numarul de stingatoare si termenul de valabilitate.
Cele mai multe nereguli au fost descoperite la instalatiile electrice. Marti, cei de la ISU Timis nu au dat amenzi, ci au mers doar intr-o actiune de prevenire. Preotii au la dispozitie doar cateva zile pentru a aranja totul pana la Inviere.
In schimb, la Constanta, 15 biserici au fost amendate, fiecare cu peste 500 de lei si 250 de lacasuri de cult au primit avertismente. Cele mai multe dintre ele nu aveau avize de functionare si nici nu erau dotate cu stingatoare.
La biserica de lemn Sfantul Mina se lucreaza de zor astfel incat slujba din noaptea de Inviere sa se poata tine in siguranta.
Parintele Claudiu, Biserica Sfantul Mina: "Am avut lucrari ample de reabilitare a acestei biserici. Am pus izolatie ignifuga, am pus material impotriva focului."
Pentru evitarea incidentelor in noaptea de Inviere, preotii le reamintesc credinciosilor cateva reguli de baza: spre exemplu, lumanarea aprinsa trebuie tinuta cat mai departe de haine sau de obiectele usor inflamabile din jur, cum ar fi icoanele, decorurile, mobilierul sau chiar florile. De asemenea, accesul in biserica se face doar in limita capacitatii constructiei.
Controalele la toate bisericile din tara vor continua pana in Sambata Pastelui.