Descoperire arheologica importanta la Iasi. Necropola cu ramasite umane vechi de sute de ani gasite langa o biserica

12-04-2016 17:02

Arheologii din Iasi spun ca sunt in fata unei descoperiri de proportii. Au gasit in preajma unei biserici din centrul orasului o necropola cu zeci de ramasite umane, vechi de cateva sute de ani.

Au mai gasit fragmente de zidarie din ceea ce ar putea fi cea mai veche biserica din Iasi, construita chiar inainte de domnia lui Stefan cel Mare.

Lucrarile au inceput in urma cu cateva saptamani cand preotul paroh de la Biserica Sfantul Nicolae Domnesc a vrut sa construiasca un spatiu pentru aprins lumanari.

La nici un metru in pamant, lucratorii au descoperit morminte vechi, apoi vestigiile unei biserici de langa vechea curte domneasca de la Iasi.

Stela Cheptea, arheolog: "Dorim sa gasim cea mai veche biserica ortodoxa din Iasi. Nu se poate sa nu existe biserica de secolul 14, inceput de secol 15 in Iasi".

Scheletele gasite acum apartin deopotriva unor adulti si unor copii. Toti sunt inmormantati crestineste, langa altarul bisericii, ceea ce i-a facut pe arheologi sa creada ca este vorba despre membrii unor familii de vaza.

Stela Cheptea
, arheolog: "Sunt inmormantari crestine, desigur, cu fata spre rasarit, sunt ordonati, aici se ungeau domnii incepand cu secolul al 17-lea, era o biserica foarte importanta pentru curte. Domnul venea cu un adevarat ceremonial din curte la biserica, participa tot orasul".

Preotul paroh, uimit de descoperire, spune ca va construi un spatiu special, unde credinciosii sa poata vizita ruinele vechii biserici.

Constantin Naclad, preot paroh: "Vreau sa fie un spatiu mai mare, unde sa aratam lumii care vine si viziteaza nu doar ceea ce este astazi, ci ceea ce a fost, sa expunem toate dovezile arheologice descoperite".

Lucrarile de pe santierul arheologic de la Biserica Sfantul Nicolae Domnesc ar putea sa dureze cel putin un an.


VIDEO PROTVPLUS.RO