Berea rămâne preferata românilor, dar 2022 nu e anul ei. Cum s-a scumpit berea din cauza războiului
Deși vara a fost lungă și toridă, 2022 nu pare să fie anul berii. S-a scumpit cu 5%, iar industria la nivel european este pe o pantă descendentă. Totuși, în România rămâne una dintre băuturile preferate.
De pildă, Festivalul Berii din București a adunat mii de oameni în Parcul Tineretului. Au putut să guste din zeci de sortimente, mai ales că a fost cald și bine.
Blondă, roșcată, neagră, filtrată sau ba, berea a umplut pahar după pahar la festivalul care îi este dedicat. A avut succes într-o zi care a părut mai degrabă una de vară.
„Mie berea nemțească îmi place. Asta e nemțească, din Munchen, dar e foarte frumos, dimineața era liber și acum este full, ceea ce înseamnă că lumea se bucură de ultimele zile de vară spre toamnă, foarte multe sortimente, e plăcut”.
Malțul s-a scumpit cu 35%
Silviu, vânzător: „Am vândut multe butoaie de bere, am terminat foarte multe.”
Reporter: Care se vinde cel mai bine?
Silviu, vânzător: „La draft, bineînțeles. E proaspăt făcută, în pahar e altceva. Avem vreo șase sortimente”.
Ca să nu fie cu supărare, mai ales că s-au copt strugurii în vie, și la tarabele cu must a fost aglomerație.
Săndică Mocanu: „Riesling și căpșunică avem, de la Hotarele de Giurgiu.”
Reporter: Care e sortimentul preferat?
Săndică Mocanu: „Căpșunică. E dulce. Și la pahar și la sticla de un litru, doi litri, e produs românesc, trece bine”.
Din păcate, deși nu pare, din pricina aglomerației, industria berii trece printr-o perioadă dificilă. După pandemie, când apăreau semne de redresare, a venit războiul cu o serie de repercursiuni negative.
Prețul de achiziție al malțului a crescut cu 35% pe fondul războiului din Ucraina, principalul motiv fiind scumpirea materiei prime, adică orzul de bere.
România importă semnificativ din Danemarca și Croația
Pe lângă tarifele la curent și gaze, există blocaje în lanțul de aprovizionare. Astfel, și berea s-a scumpit cu 5 procente față de anul trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică.
În mod normal, România nu importă semnificativ din Ucraina sau din Rusia, ci mai degrabă din Danemarca sau Croația.
Însă, cum celelalte țări care se aprovizionau în anii anteriori din statele direct implicate în război s-au orientat spre furnizorii noștri, au sărit costurile pentru toată lumea.
Și din această cauză, piața berii a înregistrat o scădere de 10% în primele patru luni din 2022, în raport cu aceeași perioadă a anului anterior.
Același lucru se întâmplă și în alte state. De pildă în Canada, care se confruntă cu o penurie de aluminiu sau chiar în Belgia, faimoasă pentru sortimentele de bere.