Bătrânii singuri au rămas ai nimănui. Sunt găsiți morți în casă, iar dacă sună la 112 sunt ajutați și după 3 zile
În haosul pandemiei, cu spitale și ambulanțe pline, bătrânii au rămas ai nimănui. În lipsa rudelor sau a unui vecin milos, nu le trece nimeni pragul, pentru că asistenții sociali angajați de primării rar fac o vizită la domiciliu.
Nu este de mirare că mulți bunici care trăiesc singuri nu au cui să ceară ajutor atunci când se îmbolnăvesc. Iar unii au fost descoperiți fără viață.
Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional.
În ultima săptămână, în Iași, cel puțin 7 oameni au fost găsiți fără viață în casele lor, bolnavi de covid. Toți aveau peste 60 de ani.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: ”Da, sunt pacienți la care, la momentul ajungerii Ambulanței, s-a constatat stop cardiorespirator, se încearcă manevrele de resuscitare, cei mai mulți nu răspund la aceste manevre, sunt și decese consemnate la domiciliu”.
Iar această situația dramatică se întâlnește și în alte părți ale țării. Majoritatea sunt bătrâni care locuiau singuri sau care nu mai aveau pe nimeni din familie să le poarte de grijă.
În evidențele autorităților din București sunt doar 4.800 de bătrâni singuri cu probleme
Autoritățile ar trebui să mobilizeze toate direcțiile de asistență socială care să îi verifice pe acești bătrâni singuri. Însă foarte rar se întâmplă asta.
La Iași, de pildă, Direcția de Asistență Socială face doar o monitorizare telefonică. Angajații spun că deplasările la domiciliu sunt limitate de teama virusului.
Daniel Ciubotaru, director adjunct Direcția de Asistență Socială Iași: ”În funcție de fiecare situație în parte, echipa multidisciplinară ia o decizie și se face intervenție la domiciliu, dacă este cazul”.
În București, Direcția Generală de Protecție Socială are înregistrați în baza de date 4.800 de vârstnici.
De la începutul valului 4 au existat 17 cazuri în care bătrânii nu răspundeau și a fost nevoie că echipele de intervenție ale primăriei să le spargă ușa și să sune la 112. În 14 cazuri, bătrânii erau inconștienți.
Cosmina Simian, director general Direcția Generală de Asistență Socială: ”Dacă bătrânii nu ne sună în 3 zile, îi sunăm noi, ca să verificăm dacă sunt bine, le facem și vizite, cam o dată pe săptămână, pentru cumpărături”.
Așteaptă 72 de ore pentru o testare
Norocul unor bătrâni sunt voluntarii care în unele cazuri vin la ei la ușă în fiecare zi. Daniela, de pildă, e asistent medical și verifică, în medie, 12 pacienți pe zi. Are colegi în fiecare sector din Capitală.
"Bună ziua, cum vă simțiți? Sunteți bine, fără simptome de covid?”.
Danea Manea, asistent medical Fundația Crucea Galbenă: ”Facem injecții, tratamente, pansamente. Dacă tratamentul este injectabil se respectă recomandarea medicului și se vine zilnic, nu am refuzat pacienții cu Sars-Cov-2. Problema este că atunci când capacitatea respiratorie e redusă și pacientul are nevoie de oxigen, nu putem să-i oferim o îngrijire adecvată".
Acestea sunt doar câteva cazuri fericite. Din păcate, numai în București, dacă un bătrân singur sună la 112, timpul de așteptare pentru testare este de peste 72 de ore, iar în cazul unei urgențe care presupune îngrijire la domiciliu și de 24 de ore.
La care adăugăm lipsa locurilor din spitale. Așa că, dacă aveți în apropiere bătrâni vulnerabili, încercați să îi contactați cât mai des pentru că sunt primele victime în fața virusului.