Romania imbatraneste, fara sa stie ce o asteapta. Intr-un azil mai prinzi loc doar daca astepti sa moara cineva
La 4 ani de cand s-au desfiintat 67 de spitale, doar o treime au fost transformate in aziluri. Asa ca batranii ramasi singuri pe lume sunt trecuti pe o lista de asteptare, ca sa se elibereze un pat in caminele de stat.
Dupa un principiu cinic, in aceste unitati apare un loc doar cand un pensionar moare. In rest, varstnicii supravietuiesc cum pot, pentru ca statul nu ii ajuta cu nimic. Iar pana in anul 2060, Romania va ajunge pe locul 2 in topul tarilor europene cu populatia cea mai imbatranita.
Doamna Mihaela a ramas singura la batranete. Si-a pierdut pe rand mama si sotul si s-a temut ca singuratatea o va dobori. Acum, familia ei o reprezinta cei 280 de batrani din camin.
Mihaela Satescu: "Mi-a murit toata lumea si prietenul cel mai bun era televizorul. Singuratatea este foarte grea si asa sunt cu lume, pot vorbi, oamenii sunt foarte draguti."
Alti batrani asteapta neputinciosi sa fie primiti la caminul "Sfantul Luca".
Tedi Crestin, managerul camininului "Sfantul Luca": "Cererea este mai mare decat putem caza. Au loc decese, natural exista un numar de decese, iar in urma acestor decese exista locuri libere."
Liste de asteptare sunt si pentru ca din cele 67 de spitale desfiintate in 2011 in toata tara, numai o treime au fost transformate in camine pentru batrani, unde sunt ingrijiti peste 800 de varstnici
Cum este si cazul fostului spital Caritas, inchis acum 4 ani, care e singurul din Capitala transformat in camin. Domnul Ispas, fost profesor la Politehnica, s-a acomodat destul de greu alaturi de alti 80 de virstnici.
Constantin Ispas: "De 2 ani, 11 luni si 4 zile. Sotia vine cam de 3 ori pe saptamana, iar fiica e in Marea Britanie."
Reporter: Cel mai vechi dosar depus?
Cerasela Bechir, director centru persoane varstnice: Acum 3 luni, acum in asteptare avem 15- 20 de dosare.
De la un an la altul sunt tot mai multi batrani bolnavi si singuri. In toata tara, statul administreaza 103 camine, dar majoritatea refuza sa ingrijeasca bunici imobilizati la pat, pentru ca n-au nici personal, nici aparatura medicala, desi se cheltuiesc milioane de lei pentru asistenta sociala.
Iar viitorul nu arata bine. Pentru prima data, de la Revolutie, numarul romanilor de peste 65 de ani l-a depasit pe cel al copiilor de pana in 14 ani. Avem 3,4 milioane de batrani si numai de 3,3 milioane de copii.
In acest ritm, pana in anul 2060, Romania va ajunge pe locul 2 în topul tarilor Uniunii Europene, cu populatia cea mai Imbatranita. 6 din 10 romani vor avea varste de peste 65 de ani.