Ce s-a întâmplat după primul an al programului ”Roșia Românească”


Ultimul update: Marti 14 Ianuarie 2020 07:50
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 19:48
Categorie: Stiri Sociale

Pentru că a fost un succes, programul ”Roșia Românească” are mari șanse să dea rod și anul acesta. În aceste condiții, fermierii își pregătesc deja răsadurile, ca să fie siguri că vor admiși.

Pe unii, banii primiți în anii trecuți de la stat i-au ajutat să-și extindă solariile.

Aurel Chifor din Bihor s-a înscris în programul de susținere a producției de tomate încă din primul an, așa că nici acum nu vrea să rateze subvențiile de la Ministerul Agriculturii.

Omul are două sere încălzite: "Banii ăștia-s bineveniți. Acuma de 3 ani suntem incluși în program și sunt foarte bineveniți, altfel, probabil că ar ieși roșiile la un preț mai mare, să zic. Oricum, depășim ăia 3000 de euro, ca și consum, cu lemn, cărbune, curent."

Pe Marcel Maxim, banii primiți de la stat l-au ajutat să își extindă solariile. Acum, are pregătite 6500 de răsaduri de roșii: "Dacă calculăm că avem undeva la 50.000 de lei cheltuieli cu încălzirea, e un ajutor binevenit. Pentru că, să scoți roșii în luna mai, n-ai cum, fără căldură."

În Gorj, anul trecut, 43 de fermieri au figurat în program și sunt mulți care se interesează din nou de el.

Alin Petrică, director Direcția Agricolă Gorj: ”În fiecare zi primim telefoane de la potențialii beneficiari. Suntem în luna ianuarie, luna în care oamenii își procura semințele profesionale pentru cultura de tomate și vor să știe în ce condiții va continua programul."

Laurențiu Mălăescu, fermier: "Am auzit că ar fi ceva schimbări. Undeva îi ajută pe marii producători care au hectare de solarii."

Octavian Dan, consultant agricol: "Acest program pentru fermieri s-a dovedit extrem de util, dovadă că, pe tarabe, în piețe, avem roșii românești. Nu cred că trebuie schimbat ceva la el. El ar trebui dublat de încă un program care să susțină înființarea de solarii încălzite."

Programul de susținere a producției de tomate a început să funcționeze din 2017. De atunci, numărul beneficiarilor a crescut constant, iar la finalul anului trecut ministerul Agriculturii a anunțat că, în total, s-au dat peste 15.000 de subvenții.

Fermierii care s-au înscris în program au primit un ajutor de 3.000 de euro pe an dacă au cultivat roii în solarii pe cel puțin 1000 de metri pătrați și au obținut o producție de cel puțin de 2 kg de tomate pe metrul pătrat.

Ministerul Agriculturii are în lucru proiectul de act normativ prin care va continua să acorde această subvenție.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47