Cum arata rosia romaneasca perfecta si ce gust are. Creatia cercetatorilor de la Facultatea de Stiinte Agricole din Timisoara
Daca tot incepe sezonul fructelor si legumelor, e bine sa stiti ca cercetatorii de la Facultatea de Stiinte Agricole din Timisoara se lauda ca au creat rosia romaneasca perfecta.
Timp de 4 ani au strans sute de soiuri de tomate de la tarani si le-au incrucisat. Acum ar fi obtinut o rosie la fel de rezistenta ca cele din import, dar care si-ar pastra aroma incredibila.
Cercetatorii de la Facultatea de Stiinte Agricole din Timisoara au analizat peste 250 de tipuri de rosii. Dupa ce au vazut cum se comporta fiecare in parte, au trecut la experimente si le-au incrucisat.
In final, s-au nascut patru soiuri noi. In camp, toate au rezistat la fel de bine ca cele aduse din strainate, dar, in plus, au gust.
RADU SUMALAN, PROFESOR FIZIOLOGIE VEGETALA:
"Tot ce vedeti pe talie mai inalta si cu vigurozitate mai mare sunt hibrizii, iar aici, cu talie mai mica, sunt si formele parentale din care acesti hibrizi au fost obtinuti."
Biologii spera ca munca lor sa fie apreciata de legumicultori, care au renuntat la rosiile autohtone. Unora le-au dat gratuit seminte.
TEODORU SPATARIUC, LEGUMICULTOR: "E un soi strain, nu este romanesc, dar ii pentru industrializare, se folosesc in general astea nu se crapa, la soiurile romanesti daca e extracoacere, se crapa. Nu le poti tine."
LEONTINA PRODAN, COORDONATOR PIATA SEMINTELOR LIBERE: "Le-am dat zece seminte, cu rugamintea ca in toamna sa imi aduca 30. Am zis ca nu ma supar si daca vin cu niste rosii pe parcurs sa vedem gustul lor si cum arata."
Omologarea soiurilor de rosii create la Facultatea de Stiinte Agricole din Timisoara va dura doi ani. Asa ca va mai trece o vreme pana cand le vom gasi la piata.