Programul "Roșia românească" continuă. Ajutoarele pe care le vor primi cultivatorii
Pentru că a fost un succes, programul "Roşia românească" va "rodi" şi anul acesta. Cultivatorii vor primi un ajutor de 3.000 de euro pe an de la Ministerul Agriculturii.
Mulţi şi-au modernizat instalaţiile de încălzit ca să aibă ce recolta în sezonul rece şi să poată învinge concurenţa din Grecia şi Turcia. În primăvară, de Paşte, vor livra pe piaţă roşii româneşti, mult mai gustoase, decât cele din import.
În Galaţi, la Matca, o zonă renumită pentru recolta de legume, fermierii au început să pregătească răsadurile. Pentru ca seminţele să încolţească, e nevoie de umiditate şi temperatură controlată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marius Grama: "Aşa sunt încălzite solariile din comună Matcă. Sunt folosite sobe cu lemne sau rumeguş. În medie, într-o iarnă, agricultorii cheltuiesc 10.000 de lei, adică cei 3.000 de euro care vin drept ajutor de la Ministerul Agriculturii."
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului în acest program, fermierii trebuie să cultive roşii pe cel puţin 1.000 metri pătraţi şi să obţină minimum 2 kilograme pe metru pătrat.
"Aceşti bani reprezintă o gură de oxigen fără de care mulţi legumicultori ar renunţa să mai cultive roşii", a spus un legumicultor.
"Dupa ce culegem prima tură, banii vin undeva în iunie, iulie. E foarte bine", a declarat o femeie care cultivă roșii.
Petre Daea, Ministrul Agriculturii: "Fermierii ştiu, le-am comunicat, sunt aceleaşi condiţii ca şi anul trecut, activitatea se derulează efectiv în teren."
Comuna Izbiceni, din judeţul Olt, este vestită mai ales pentru roşiile timpurii. La un hectar de roşii plantate în solarii, costurile se ridică la 1.000 de euro.
"Pe lună se ajunge undeva la 700-800 de lei, iar pe lemne undeva la 2 tone. Sunt 3.000 de euro care sunt bineveniţi, ne ajută să ne acoperim costurile şi investiţiile şi ne mai rămân şi ceva bani", a declarat un legumicultor din Craiova.
Unii au mizat anul acesta pe seminţe olandeze, pe lângă cele româneşti.
Legumicultor: "Sunt foarte gustoase, se coc perfect, puţin alungite şi suntem mulţumiţi de producţie, dar şi de gustul lor, în primul rând."
Dacă vor fi temperaturi scăzute, la fel ca anul trecut, preţurile vor creşte uşor. Un kilogram de roşii va costa la producători între 7 şi 10 lei. Însă în multe cazuri nu fermierii îşi vând roşiile la piaţă, ci intermediarii care măresc preţurile.