CE a anulat alerta impotriva castravetilor spanioli. Focarul epidemiei este un oras din Germania
Cele mai noi teste facute pe castravetii proveniti din Spania nu au dezvaluit prezenta tulpinii 0104 a bacteriei E-coli. Prin urmare, Comisia Europeana a anulat avertizarea data impotriva legumelor provenite din Spania, relateaza AFP.
Comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, a declarat ca aceasta decizie este "un pas foarte important in vederea unei reveniri la normal cat de repede posibil pentru sectorul agricol spaniol".
In acest moment, "focarul epidemiei este limitat la zona Hamburg", a mai adaugat John Dalli.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, pierderile suferite de Spania in ultima perioada, a determinat Guvernul de la Madrid sa ceara despagubiri Germaniei, dupa ce vanzarile legumelor cultivate in Spania s-au prabusit dramatic de la debutul epidemiei provocate de bacteria E-coli.
17 persoane au murit pana acum, iar nemtii anunta un nou val de imbolnaviri. Numai ieri au fost semnalate 350 de noi cazuri, numarul total apropiindu-se de 2.000.
In plus, aria s-a extins, incluzand si Olanda si chiar Statele Unite. Exista insa un numitor comun: toti bolnavii au vizitat recent Germania.
Cercetarile pentru depistarea sursei de contaminare au fost reluate de la zero: autoritatile sanitare de la Hamburg, unde este epicentrul epidemiei, au recunoscut ca au gresit cand au dat vina pe castravetii importati din Spania.
Pentru spanioli, dar si numerosii romani care lucreaza la ferme iberice, e cam tarziu. Psihoza s-a declansat, iar vanzarile s-au prabusit. Guvernul de la Madrid cere, pe buna dreptate, despagubiri.
Bacteria care a provocat o epidemie fara precedent in Europa e o specie rara si extrem de periculoasa a bacteriei E-coli, care, dupa 15 de decese si sute de cazuri de imbolnavire in Germania, a facut prima victima si in afara acestei tari.
"Sunt peste 40 de cazuri de infectare in Suedia. Medicii considera 15 dintre acestea drept severe. Un pacient a murit", a informat Stefan Gillgren, corespondent TV4, Suedia.
Identificarea sursei de contaminare este "o prioritate absoluta" a anuntat comisarul european pentru sanatate. Asta dupa ce castravetii importati din Spania, blamati initial, au fost "absolviti". Expertii germani i-au testat in laborator dar NU au descoperit prezenta bacteriei ucigase.
"Am gasit castraveti contaminati, dar acestia nu provin de la producatori din Spania. Contaminarea s-a produs, probabil, pe ruta de transport spre piata centrala din Hamburg", a declarat Cornelia Pruefer-Storcks, ministrul sanatatii din landul Hamburg.
Recunoastere tardiva in ceea ce ii priveste pe fermierii spanioli. Vanzarile lor de fructe si legume sunt in cadere libera din cauza psihozei care s-a raspandit in Uniunea Europeana.
Pierderile fermierilor spanioli sunt estimate la 200 de milioane de euro saptamanal si guvernul de la Madrid cere acum despagubiri. De la Comisia Europeana, dar si de la autoritatile regionale din Hamburg, care au aruncat, pe nederept, anatema asupra castravetilor importati din Spania.
La 48 de ore de la recoltarea probelor putem spune cu certitudine ca romanii sunt in afara oricarui pericol. Specialistii spun ca bacteria E-coli este absenta atat pe castravetii spalati, cat si pe cei nespalati.
Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, dar si specialistii de la Bruxelles reamintesc ca aceasta bacterie este pretutindeni, inclusiv in tubul digestiv al oamenilor si animalelor.
Sunt peste 1.000 de serotipuri, insa doar cateva sunt agresive. Ne putem feri de imbolnaviri in proportie de peste 90%, daca respectam doua reguli de igiena primara: spalatul pe maini si spalatul fructelor si legumelor.
Cititi si:
Demonstratie VIDEO: Detectoarele de radar nu te mai ajuta sa scapi de amenda