Bacalaureat: sesiunea chiulangiilor a început luni
Încă o sesiune de Bacalaureat a început astăzi pentru corigenţi, chiulangii sau pentru cei care au picat până acum acest examen.
După ce, în prima sesiune, peste 250 de elevi din toată ţara au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze, în Bucureşti s-a găsit soluţia antifraudă, cred inspectorii. Candidaţii au fost supravegheaţi astăzi de camere video, montate pe holuri sau în clase.
Printre cei peste 50.000 de absolvenţi care dau acum Bacalaureatul, părerile sunt împărţite. Unii s-au plâns că nu se pot concentra, atunci când se ştiu supravegheaţi de "ochi electronici".
Alţii, în schimb, au recunoscut că, din cauza camerelor, nu se mai pot consulta cu un coleg.
Mulţi le văd inutile, pentru că majoritatea şcolilor au montate camere doar pe hol, nu şi în clase. Inspectorii şcolari îi contrazic însă şi spun că, dacă în iulie ar fi avut această idee, s-ar fi copiat mai puţin.
Tot ca o noutate, la probele scrise, elevii vor fi obligaţi să-şi lase toate lucrurile personale într-un săculeţ, care se sigilează.
În timpul primei sesiuni de Bacalaureat, inspectorii şcolari spun că şi-au dat seama cum copiază elevii. Şi au decis pe loc să organizeze examenul numai în şcolile unde sunt montate sisteme de supraveghere video.
Elevii s-au împărţit în două tabere când au aflat că vor fi urmăriri pe toată perioada examenului.
Totuşi, doar o singură şcoală din Bucureşti are camere montate în toate sălile, iar alte două, în câteva clase. În restul instituţiilor, supravegherea se face doar pe hol. Motiv pentru care apar şi scepticii.
Dacă anul acesta absolvenţii de liceu din Bucureşti au mai scăpat de ochii profesorilor, de la anul măsurile vor fi şi mai drastice. Inspectoratul vrea să organizeze Bacalaureatul în 80 de centre, toate dotate cu camere de supraveghere în fiecare clasă. Dacă experimentul dă roade, e posibil ca sistemul să se extindă la nivel naţional.