BAC LESS, generatia fara diploma ar putea da Romaniei o "gaura" de 33 mil de euro
Dintr-o generatie de peste 200.000 de elevi, care au absolvit 12 clase, jumatate nu a reusit sa ia exemanul de Bacalaureat. Ce se intampla de acum incolo cu acesti tineri si ce planuri are statul pentru ei, nimeni nu stie.
4 din 5 candidati au picat Bacalaureatul
In sesiunea de toamna, procentul elevilor care au reusit, inainte de contestatii, este de 19,52%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu alte cuvinte, din 110.708 inscrisi la Bac, s-au prezentat doar 91.060 si au iesit cu bine 17.778 candidati.
Daca ar fi sa calculam un procent din intreaga promotie 2011, atunci rezulta ca daca in sesiunea din vara s-au inscris peste 212.763 de tineri si au luat examenul 94.616, iar atunci rata de promovare a fost de 44,47%, adunat cu ce s-a intamplat in sesiunea de toamna, au trecut de "examenul maturitatii" doar putin peste jumatate dintre absolventii de liceu din generatia 2011.
In acest moment sunt oficial "respinsi" la Bac 92.930 de tineri.
Povestea incredibila a baiatului care a dat Bacul de 4 ori si a devenit in toamna premiantul seriei
Somaj de 33 milioane de euro
Statutul lor este in momentul de fata "absolvent de clasa a XII-a fara diploma de Bacalaureat". Avand in vedere ca ponderea liceelor vocationale din Romania este destul de mica, majoritatea elevilor au terminat licee teoretice, in urma carora nu au obtinut nicio calificare pentru vreo meserie anume. Majoritatea celor care nu au promovat provin insa de la Colegii tehnice, din clase in care se elibereaza si atestate profesionale - ar trebui, asadar, sa fie calificati pentur o meserie.
Cum piata muncii si sistemul educational nu sunt corelate, scoala s-ar putea sa "livreze" momentan foarte multi someri.
Teoretic vorbind, acestia au dreptul sa ceara indemnizatie pentru somaj de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Daca toti cei 92.930 de elevi ar cere ajutor de somaj, statul ar fi obligat sa le plateasca o indemnizatie de 250 de lei pentru fiecare, pe o perioada de 6 luni.
Nu se stie daca Romania este pregatita financiar si logistic pentru o astfel de cifra a somajului.
Deja foarte multi se inghesuie sa ia acesti bani.
Cifrele arata ca asta ar insemna un efort bugetar de aproximativ 33,2 milioane de euro (peste 139 milioane de lei), bani pe care ministerul muncii ar trebui sa-i asigure pentru plata absolventilor de liceu fara diploma de Bacalaureat pentru o jumatate de an.
Cum pot obtine absolventii de liceu ajutor de somaj
Efectele secundare: Universitatile intra in faliment
Daca pana acum se anunta o concurenta acerba la facultatile de stat si apareau date ca 5 studenti pe loc, sau chiar 10 in unele cazuri, mai nou universitatile se bat pentru a-i atrage pe tineri sa le urmeze cursurile.
Locurile disponibile sunt de doua ori mai multe decat numarul absolventilor cu diploma, asa ca universitatile de stat si private se lupta pentru ei.
Unele scoli au redus taxele ori au introdus plata in rate. Altele au facut meditatii gratuite cu cei respinsi in prima sesiune, numai sa treaca in a doua. Miza este uriasa: milioane de euro care dispar din conturile facultatilor, odata cu lipsa studentilor.