Elevii pot termina scoala mult mai devreme. De ce refuza insa unii sa incheie mai repede liceul

12-06-2011 17:09


Chiar daca toata lumea vorbeste numai despre vacanta, avem un mesaj pentru parintii de copii premianti. Daca ii vedeti ca se plictisesc la scoala ii puteti inscrie sa faca 2 ani in unul, indiferent daca sunt in clasele primare, gimnaziu sau liceu.

Asigurati-va ca insa ca sunt gata sa si faca fata efortului, atrag atentia psihologii.

Care sunt conditiile:

In primul rand, elevii trebuie sa aiba cel putin media 9 sau FB, daca sunt in clasele primare. Atat la ultimul an de studiu, cat si la fiecare obiect in parte. Iar la purtare media generala trebuie sa fie de cel putin 9,50.

Apoi, parintele trebuie sa-si dea acordul in scris, iar elevul trebuie sa obtina un aviz de la psiholog, unul de la medicul scolii si unul de la consiliul profesorilor.

Odata ce are acceptul tuturor, scolarul da o evaluare din toate disciplinele, la care trebuie sa obtina un punctaj foarte bun.

Pana acum, doar olimpicii puteau face 2 ani intr-unul. De exemplu, Andreea, care a luat argint la Olimpiada de Matematica pe tara, ar fi putut fara probleme sa termine scoala mai devreme decat colegii ei. Dar nu a vrut.

Acum, ministerul vrea sa le lase tuturor elevilor care invata bine posibilitatea de a iesi mai repede din scoala. Pe unii premianti ii incanta varianta, atata vreme cat nu se refera la liceu.

Oricum alegerea 2 in 1 se poate face o singura data intr-un ciclu scolar si nu se iau in calcul clasele de inceput si sfarsit de ciclu. De exemplu, elevii pot face in paralel clasele a 2-a si a 3-a, a 6-a si a 7-a sau a 10 si a 11-a.

Cei mai destepti pot castiga trei ani, astfel ca la 18 ani, cand colegii lor termina liceul, ei pot iesi direct cu diploma de licenta. Totusi, psihologii sustin ca oricat de bune ar fi notele unui elev, echilibrul emotional este si el foarte important.

Proiectul ministerului educatiei este in dezbatere publica pana la inceputul lunii iulie.

Tags: elevi, invatamant,

VIDEO PROTVPLUS.RO