Avem un nou Cod Civil, dupa 147 de ani. Vezi cele mai neasteptate modificari

Ultima actualizare: 06-11-2012 23:49
Cod Civil

Romania are, dupa 147 de ani, un nou Cod Civil, care a intrat in vigoare din 1 octombrie, ministrul Justitiei declarand ca aceasta este o lege a libertatii, a egalitatii, gandita pentru o societate care se tine departe de tribunal.

Noul Cod Civil inlocuieste vechiul Cod din 1864, adoptat in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza si avand ca principala sursa de inspiratie codul francez din 1804.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, sambata, cu ocazia intrarii in vigoare a noului Cod Civil, ca este o lege a libertatii, a egalitatii, construita cu grija de a aseza partile pe aceeasi treapta atunci cand isi exprima vointele si acorda consimtamantul.

"Este o lege a libertatii. Institutiile reformate sau cele noi au la baza principiul fundamental al libertatii de vointa. Este un Cod al libertatii, pentru ca implineste in sfera dreptului ideea superioara a libertatii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a intreprinde, de a dobandi sau a ceda, libertatea de a aseza familia pe o baza convenabila ambilor soti", a spus Catalin Predoiu, citat intr-un comunicat de presa.

Iata cateva dintre modificarile aduse de noul Cod Civil:

- Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, parintii care divorteaza vor avea prin lege custodia comuna a minorilor rezultati din casatorie.

In plus, fetitele si baietii de peste 10 ani pot fi intrebati de judecatori la cine ar prefera sa stea.

 - In noul Cod apare reglementata juridic calitatea de concubin. In situatia in care se destrama, cuplul poate face impartirea bunurilor. Cu ajutorul unui vecin si al unei rude se dovedeste faptul ca relatia a fost una de durata. Apoi, pe baza actelor, bunurilor dobandite se impart intre cei doi.

- Un alt element de noutate este logodna, care pana acum avea doar o valoare simbolica. Noul Cod civil spune ca logodnicul parasit inainte de altar se poate aduce in instanta sa ceara despagubiri celui sau celei care l-a parasit.

- O alta noutate in Codul Civil este contractul prenuptial, care, mai nou, este recunoscut de statul roman.

- Schimbari se produc si in cazul casniciilor: astfel, daca sotul are o proprietate si nevasta se muta in casa lui, ea poate sa se inscrie in cartea funciara a imobilului. Chiar daca nu este proprietarul de drept al locuintei, prin aceasta inregistrare el nu mai poate vinde sau instraina casa de unul singur. Are nevoie de acceptul sotiei.

- Daca nu sunt copii la mijloc, divortul se poate pronunta si la notar, ceea ce simplifca procedura.

- Sotii nu-si mai pot spiona jumatatea. Daca-i citesc mesajele din telefon sau email-urile, pot ajunge in instanta. In plus, partenerul care se simte controlat de celalalt ii poate cere despagubiri foarte mari la un eventual proces.

Click aici pentru a citi toate modificarile aduse de noul Cod Civil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO