Nokia pleaca, Jucu ramane. Cine vine in locul finlandezilor si ce zic angajatii de la "telefoane"


Ultimul update: Luni 01 Octombrie 2012 08:03
Data publicarii: Vineri 30 Septembrie 2011 18:29
Categorie: Stiri Sociale

Anuntul ca Nokia inchide fabrica de la Jucu a dat peste cap comunitatea din zona. In 3 ani, cu banii finlandezilor oamenii locului au facut lucruri pe care altfel n-ar fi reusit.

Au ridicat scoli, gradinite, centre medicale, terenuri sportive, dar acum, totul a inghetat. Iar viitorul nu este atat de sumbru pe cat pare. Concernul Bosch este in negocieri sa vina la Cluj.

Nokia Village, proiectul initial al finlandezilor era urias. Investitorii vedeau aici un cartier rezidential cu piscine, terenuri de sport, supermarketuri si hoteluri de 5 stele. Iar startul a fost bun. 10 blocuri au inceput sa se ridice, iar o parte sunt si locuite. 20.000 de euro costa apartamentul cu doua camere.

Numai la bugetul local, din 2008 si pana acum au intrat in conturi aproape 9 milioane de lei. Banii veneau din impozitele pe cladirile fabricii si salariile celor peste 2.000 de angajati Nokia. In scurt timp, localitatea a inflorit.

Oamenii de aici s-au trezit cu un dispensar nou - investitie de 1,4 milioane de lei, un centru de cultura - 400.000 de lei si o scoala noua cu 12 sali de clasa - 2,6 mil de lei.

De cateva luni insa zvonurile ca lucrurile nu merg bine la Nokia au schimbat lucrurile.

Daca in 2006 terenurile se vindeau cu 6 euro/m², odata cu anuntul sosirii Nokia la Jucu, preturile au sarit pana la 100 de euro. In ultima perioada insa, aceastea au scazut din nou, iar pretul unui teren incepe de la 10 euro/m².

Acum oamenii se uita in urma ca la un vis frumos. Cu lacrimi in ochi, Maria Bria este printre cei 2.200 de angajati, anuntati ca din decembrie fabrica se inchide: "Cum sa nu-mi fie teama de ziua de maine? Oricui ii e teama. Am cazut pur si simplu, bine ca am fost pe scaun ca altfel cadeam jos. Mi-am taiat telefonul, nu mi-am bagat apa, gaz, mi-am pus soba, car rumegus si gata".

In aceeasi situatie este si prietena ei, doamna Munteanu: "Va dati seama, am 56 de ani, cine ma mai angajeaza. Aici totusi, aveam transport, ne dadea mancare, cafea. Ne pare enorm de rau dupa ei".

Insa autoritatile le spune oamenilor sa nu dispere. Au deja o veste buna. Consiliul judetean Cluj este acum in negocieri cu concernul Bosch, fabricant de echipamente electronice.

Iar oferte mai sunt, o fabrica de mobila care lucreaza pentru Ikea, si este deja in zona, are nevoie de 300 de oameni. Desigur, si autoritatile pot accesa fonduri europene pentru a le da localnicilor de lucru.

Doar 1 din 2 angajati de la Nokia si-ar gasi job in Cluj. Cat va cheltui statul pentru somaj
Guvernul este in negocieri cu 10 companii pentru investitii care sa compenseze Nokia
Nokia da o lovitura dureroasa economiei romanesti. Toti pierdem un munte de bani
VIDEO PROTVPLUS.RO