Afacerile cu specialități românești au explodat. Numărul produselor certificate este de 6 ori mai mare față de acum 3 ani

×
Codul embed a fost copiat

Afacerile cu specialități românești au luat amploare, iar pentru că există cerere am ajuns să avem sute de mii de producători locali.

Mulți mizează pe clientela proprie și spun că nu sunt interesați să ajungă în supermarketuri.

Și numărul produselor certificate pentru care autoritățile garantează calitatea și autenticitatea este de 6 ori mai mare față de acum 3 ani.

Afacerea familiei Vălean, din Maramureș, a început de la o problemă serioasă în multe familii: cum să-și convingă fetița să mănânce legume. Pentru că făceau des paste de casă, au încercat să le combine cu sfeclă, spanac, ardei și alte legume și așa au rezultat unele colorate, pline de vitamine. Iar succesul a fost peste așteptări.

Corneliu Vălean, producător local: Postând pe Facebook, am avut mici cereri în stânga, în dreapta, aprecieri și așa, încet, încet, a crescut înspre o afacere. De la bucătăria și living-ul nostru am ajuns să avem un spațiu autorizat, toată utilarea a fost făcută din surse proprii.

Citește și
oameni pe strada
Povestea celor „două Românii”: Una cu mai puțini săraci decât în Germania sau Franța, alta cu ani buni de dezvoltare în urmă

Ca ei sunt sute de mii de producători locali în toată țara. Mulți și-au deschis afacerile în ultimii trei ani, la îndemnul familiei sau a vecinilor care le-au gustat bunătăţile și i-au îndemnat să gătească și pentru alții și să facă bani din asta. Este și cazul acestor soți din județul Sibiu care și-au deschis o carmangerie mică, iar acum abia fac față comenzilor.

Anca Radu, producător local: Am zis hai să facem ceva. Să facem un cârnat bun, o slăninuță adevărată, un salam de casă făcut manual, fiert la oală.Ne bucurăm că ne mai țin oasele și mai putem continua.

Mulți dintre acești oameni preferă să vândă pe plan local și să nu se extindă. Au clienți fideli, iar faptul că produc în cantități mici îi ajută să păstreze calitatea produselor.

Bogdan Groza, producător local: ”Dacă ne extindem în supermarketuri, cumpărătorii noștri o să perceapă diferit extinderea noastră în supermarketuri și o să ne vadă de la producători artizanali, la producători în masă. Probabil ne-ar crește volumul de produse, dar calitatea... și clienții noștri cred că ar renunța la noi”.

În ultima vreme, și băcăniile sunt tot mai interesate să aducă în orașe produsele micilor comercianți, tocmai pentru că au gust, iar clienții asta caută. Numai că adaosul comercial mărește considerabil prețul.

Ramona Moldovan director Asociația "Produs de Cluj": ”Sunt producători care participă la târguri ca să se promoveze sau care vând prin intermediul internetului în toată țara”.

Florin Barbu, ministrul agriculturii: ”Produse românești sunt peste tot. Sunt produse în retail care sunt realizate de producători români la prețuri foarte bune.

Este în creștere și numărul produselor tradiționale certificate. În acest moment, în România avem 1400 de alimente atestate ca produse montane, cu indicație geografică protejată sau care au la bază rețete consacrate.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Povestea celor „două Românii”: Una cu mai puțini săraci decât în Germania sau Franța, alta cu ani buni de dezvoltare în urmă
Povestea celor „două Românii”: Una cu mai puțini săraci decât în Germania sau Franța, alta cu ani buni de dezvoltare în urmă

București-Ilfov este regiunea europeană cu cel mai mic risc de sărăcie a populației din UE, doar 2,1%, arată ultimele statistici Eurostat.

Gările sunt foarte aglomerate înainte de Crăciun. CFR a suplimentat numărul de vagoane, dar tot rămân persoane fără bilet
Gările sunt foarte aglomerate înainte de Crăciun. CFR a suplimentat numărul de vagoane, dar tot rămân persoane fără bilet

Gările sunt foarte aglomerate în aceste zile. Mulți au intrat în vacanță și se grăbesc să ajungă acasă de sărbători sau în diverse stațiuni unde și-au rezervat un sejur.

Cu cât li se măresc salariile angajaților de la Dacia în 2025. Vor primi în plus și prime de mii de lei
Cu cât li se măresc salariile angajaților de la Dacia în 2025. Vor primi în plus și prime de mii de lei

Angajații uzinei Dacia vor primi în 2025 salarii mai mari cu circa 140 de euro, la care se vor adăuga și câte trei prime, în valoare de alte sute de euro pentru fiecare. Automobile Dacia SA are aproximativ 11.500 de angajați.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..