Avem dreptul al tratament in strainatate, dar birocratia ne omoara!

Dată publicare: 26-12-2008 00:00
Dată actualizare: 04-05-2012 00:05


Cand am intrat in Uniunea Europeana am primit o sansa de a ne trata in strainatate cu bani de la stat.


Conditiile drastice de acordare a suportului financiar, dar si lipsa de responsabilitate a unor medici din Romania au facut insa ca zeci de bolnavi sa-si piarda speranta ca se vor mai face vreodata bine. Bilantul pe 2008 in cazul romanilor care au cerut formularul E112 arata ca aproape o treime dintre ei inca asteapta salvarea.

Alexandra are doar trei ani, dar este mai matura decat majoritatea copiilor de varsta ei. In urma cu un an fetita a fost diagnosticata cu cancer si de atunci a inceput calvarul. A fost operata, a urmat sase luni de tratament si chiar cand parintii credeau ca boala a fost invinsa, tumoarea a recidivat. Disperati, au cautat salvarea in strainatate.

Tratamentul in Franta a fost calculat la 165.000 de euro. Pentru ca nu aveau acesti bani, parintii au incercat sa obtina formularul E112, prin care statul roman plateste tratamentele in strainatate.

Exista insa cateva conditii pentru a putea beneficia de acesti bani: terapia trebuie sa faca parte din serviciile medicale de baza din Romania, motivul pentru care tratamentul nu se poate face in tara este durata prea mare de timp care ar pune in pericol viata pacientului si cel mai important, medicul specialist trebuie sa intocmeasca un raport in care sa isi asume raspunderea pentru recomandarea de a pleca in strainatate.

Daca in cazul Alexandrei, formularul a fost eliberat dupa un an de incercari si doar pentru o perioada de trei luni de tratament, familia unui baiat din Neamt a fost nevoita sa faca imprumuturi dupa imprumuturi la banci pentru a-si trata copilul peste granita.

Motivul pentru care Codrin nu poate beneficia de formularul E 112 este ca pentru boala lui nu se cunoaste nici un tratament in Romania - conditie esentiala.

Din 647 de bolnavi care au cerut formularul E112, 459 au beneficiat de el. 188 de persoane asteapta si acum.

Portret: Sistemul sanitar, in anestezie totala

Tags: sanatate,


VIDEO PROTVPLUS.RO