"Exista viata dupa moarte." Cine sunt medicii care isi lasa propria viata in plan secundar pentru o misiune umanitara
La celalalt capat al tarii, o familie indurerata semneaza pentru prelevarea unor organe menite sa intoarca de pe ultimul drum4 sau 5 pacienti grav bolnavi.
Cu acest gand au pornit in zbor si eroii cursei de luni, care au ajuns, la randul lor, din salvatori victime.
Doctorul Radu Zamfir este pasionat de motociclism. Atunci cand ajungea in curtea Institutului Fundeni stia toata lumea pentru ca-i auzea motorul. Dupa ce lasa la o parte costumul din piele si casca de protectie, el devenea chirurgul care aduna echipa pentru prelevarea organelor si care era gata in orice moment sa inceapa lupta pentru salvarea bolnavilor sai.
"Doctorul Zamfir a dovedit nu numai calitatile unui medic de exceptie, ci si ale unui om de exceptie. Taria de caracter si prezenta de spirit de a-si ajuta colegii m-au impresionat profund si cred ca trebuie sa remarcam", a declarat profesor doctor Radu Deac.
Radu Zamfir este casatorit si e tatal unei fetite care l-a asteptat cu sufletul la gura la aeroport, la intoarcerea acasa.
Colegii lui, chirurgii Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu erau impreuna intr-un program de pregatire practica pentru prelevarea organelor si transplant hepatic. S-au inscris in acest program de 2 ani si au platit 3600 de lei ca sa invete cum se recolteze organe si care sunt tehnicile de transplant hepatic. Miza: extinderea activitatii de transplant in spitalele Elias, Sfanta Maria si Spitalul judetean Oradea.
Chirurgul Valentin Calu ,de pilda, si-a inceput ziua la Spitalul Elias. Si-a vazut pacientii operati, apoi a fost chemat sa plece la prelevarea de organe de la Oradea.
"El este un cadru didactic, are jumatate de norma clinica, restul e activitate didactica. Aceasta prelevare de organe, acest program in care el era inscris era un voluntariat. Era o dorinta a lui foarte mare sa se upgradeze ina ceasta directie", a declarat Dana Safta.
Voluntariat facea pentru a se pregati in chirurgia hepatica si Catalin Pivniceru, de la spitalul Sfanta Maria. Are 46 de ani, e casatorit si are o fetita. Acum alaturi de el este sotia sa, care a plecat la prima ora sa il sustina la Cluj, acolo unde e internat. Medicul are 15 ani de experienta in chirurgie si este si el pasionat de tot ce inseamna medicina hepatica.
Si doctorul Sorin Ianceu este pasionat de motoare si se afla in pregatire, alaturi de colegii sai, pentru a face prelevari de organe. Oricand e gata sa plece acolo unde un donator e declarat in moarte cerebrala.
"Ianceu lucreaza la spitalul din Oradea si e unul dintre cei care se pregatesc sa faca ei insisi prelevarile. Asta ar fi o situatie ideala", a declarat profesor doctor Irinel Popescu -sef sectie transplant hepatic Spitalul Fundeni.
In locul lor, in avionul mortii, puteau fi oricare dintre alti 11 chirurgi care sunt inscrisi in acelasi program de studiu si care fac voluntariat.
Sunt oameni care pun in orice moment viata bolnavilor de pe listele de asteptare mai presus de vietile lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident, transplant, chirurg, voluntariat,
Dată publicare:
21-01-2014 19:48